Μετά το σοβαρό ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού στη Βραζιλία και την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων, το ιταλικό υπουργείο Υγείας κάλεσε σήμερα τις περιφερειακές αρχές να σχεδιάσουν μέτρα για την παρακολούθηση και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λοίμωξης που μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί εκθετικά, ιδίως στην αμερικανική ήπειρο, ανέφερε σε εγκύκλιό του σήμερα Παρασκευή.

Το υπουργείο Υγείας κάλεσε τις περιφέρειες να εντείνουν την επιτήρηση, να πραγματοποιήσουν μέτρα απολύμανσης και να εκπαιδεύσουν το υγειονομικό προσωπικό.

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο, η οποία εμφανίζεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές του κόσμου, ανέφερε.

Ωστόσο, με το όλο και πιο θερμό κλίμα, τα κουνούπια-φορείς είναι επίσης όλο και περισσότερο σε θέση να διαχειμάσουν στην Ευρώπη και ο δάγκειος πυρετός δεν είναι πλέον μόνο μια ασθένεια των ταξιδιωτών. Η Ιταλία ανέφερε περισσότερα από 80 τοπικά κρούσματα δάγκειου πυρετού το 2023.

Ειδικότερα, οι περιφερειακές αρχές της Ιταλίας κλήθηκαν τώρα να εντοπίσουν όλα τα μέρη όπου υπάρχει κίνδυνος εισαγωγής νέων χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό.

Προβλέπονται επίσης έλεγχοι για τις αιμοδοσίες.

Ο ήπιος δάγκειος πυρετός προκαλεί υψηλό πυρετό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Η σοβαρή μορφή του δάγκειου πυρετού, γνωστή και ως αιμορραγικός δάγκειος πυρετός, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία, αιφνίδια πτώση της αρτηριακής πίεσης και θάνατο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του λεμονιού στην υγεία
Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής
Φεστιβάλ υγείας και αλληλεγγύης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας