Τα τρία τέταρτα των ογκολογικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε ασθενείς δεν χρειάζονται.

Αυτό ανέφερε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) που έγινε στην Τρίπολη.

Ο  κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητεί να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία και αυτό θα γίνει.

Η φαρμακευτική δαπάνη, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές.

"Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα", είπε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για αλόγιστη δαπάνη του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που από 25 εκατομμύρια ευρώ, έχει φτάσει περίπου στα 270 εκατομμύρια.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση του ελέγχου, για συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και διαφάνεια.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων, προανήγγειλε αλλαγές στον τομέα των φθηνών φαρμάκων.

Είπε ότι, εκτός από το τεράστιο πρόβλημα που πυροδότησε η πανδημία, "ευθύνονται" και οι υπερβολικά χαμηλές τιμές των φαρμάκων.

Προανήγγειλε αλλαγές και αυξήσεις της τιμής ώστε να μην χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα.

Επισήμανε, δε, πως φθηνά φάρμακα οι εταιρείες αρνούνται να τα φέρουν στην Ελλάδα ή τα αντικαθιστούν από ακριβά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σημείωσε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback, το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια