Απόσταση 360 χιλιομέτρων χρειάστηκε να διανύσει ένα ασθενοφόρο, προκειμένου να διακομίσει έναν 55χρονο διασωληνωμένο ασθενή από την Πρέβεζα στην Αθήνα.

Το περιστατικό, που δείχνει τη γύμνια του συστήματος Υγείας, έγινε την περασμένη Πέμπτη. Γιατροί του νοσοκομείου Πρέβεζας έκριναν πως ο 55χρονος δεν μπορούσε να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία στην Πρέβεζα ή στους όμορους νομούς, καθώς ήταν παχύσαρκος.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο ασθενής ταξίδεψε τέσσερις ώρες με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, έπειτα από εντολή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Είχε διαγνωστεί με εγκεφαλική αιμορραγία και μάλιστα - λόγω έλλειψης κενής κλίνης ΜΕΘ στο νοσοκομείο - κατέληξε να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο της Παθολογικής Κλινικής.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ, προκύπτουν πολλά εύλογα ερωτήματα:

  • Είναι δυνατόν το 2024 ένας διασωληνωμένος ασθενής να αναγκάζεται να ταξιδέψει τη μισή Ελλάδα;
  • Είναι δυνατόν σε όλη την Δυτική Ελλάδα να μην υπάρχει δυνατότητα διενέργειας αξονικής τομογραφίας σε υπέρβαρο ασθενή και η μόνη λύση να είναι η μεταφορά στην Αττική;
  • Ποιος θα πάρει την ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς, τόσο από την μεταφορά όσο και από την καθυστέρηση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση;

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι διασωληνωμένοι ασθενείς χρειάζονται ειδική διαδικασία και συνοδεία από εξειδικευμένο γιατρό για να μεταφερθούν, ακόμα και από τον έναν όροφο του νοσοκομείου στον άλλο και οι μεταφορές πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες.

Επίσης, για τους ασθενείς με εγκεφαλικά συμβάματα η έγκαιρη αντιμετώπιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει το συμβάν και ζητά άμεσες λύσεις στα σοβαρά αυτά προβλήματα που βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου