Σκεφτείτε την κορτιζόλη ως το ενσωματωμένο σύστημα συναγερμού του οργανισμού σας. Είναι η κύρια ορμόνη του στρες του σώματός σας. Λειτουργεί με ορισμένα μέρη του εγκεφάλου σας για να ελέγξει τη διάθεση, τα κίνητρα και την αίσθηση του φόβου σας.

Τα επινεφρίδιά σας - όργανα σε σχήμα τριγώνου στην κορυφή των νεφρών σας - παράγουν κορτιζόλη, η οποία με τη σειρά της παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλά πράγματα που κάνει το σώμα σας. Για παράδειγμα:

*Διαχειρίζεται τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες

*Διατηρεί τη φλεγμονή σε χαμηλά επίπεδα

*Ρυθμίζει την αρτηριακή σας πίεση

Αυξάνει το σάκχαρό σας

*Ελέγχει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης

*Ενισχύει την ενέργεια, ώστε να μπορείτε να χειριστείτε το άγχος και αποκαθιστά την ισορροπία μετά

Ο υποθάλαμος και η υπόφυση - που βρίσκονται στον εγκέφαλό σας - μπορούν να αντιληφθούν αν το αίμα σας περιέχει το σωστό επίπεδο κορτιζόλης. Αν αυτό το επίπεδο είναι πολύ χαμηλό, ο εγκέφαλός σας προσαρμόζει την ποσότητα των ορμονών που παράγει. Τα επινεφρίδιά σας λαμβάνουν αυτά τα σήματα και στη συνέχεια ρυθμίζουν την ποσότητα κορτιζόλης που απελευθερώνουν.

Οι υποδοχείς κορτιζόλης - που βρίσκονται στα περισσότερα κύτταρα του σώματός σας - λαμβάνουν και χρησιμοποιούν την ορμόνη με διαφορετικούς τρόπους. Οι ανάγκες σας θα διαφέρουν από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, όταν το σώμα σας βρίσκεται σε εγρήγορση, η κορτιζόλη μπορεί να αλλάξει ή να εμποδίσει ορισμένες λειτουργίες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν το πεπτικό ή το αναπαραγωγικό σας σύστημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή ακόμα και τις διαδικασίες ανάπτυξης. Αφού περάσει η πίεση ή ο κίνδυνος, τα επίπεδα κορτιζόλης σας θα πρέπει να ηρεμήσουν. Η καρδιά, η αρτηριακή πίεση και άλλα συστήματα του σώματός σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Τι γίνεται όμως αν είστε υπό συνεχή πίεση και το κουμπί συναγερμού παραμένει αναμμένο; Τα επίπεδα κορτιζόλης σας μπορεί να ξεφύγουν. Αυτό μπορεί να εκτροχιάσει μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του σώματός σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως:

*Άγχος και κατάθλιψη

*Πονοκέφαλοι

*Καρδιακή ασθένεια

*Προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

*Προβλήματα με την πέψη

*Δυσκολία στον ύπνο

*Αύξηση βάρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας