Εμβόλιο μίας δόσης παρέχει προστασία από πολλούς κορωνοϊούς, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που προκαλεί την CoViD. Το εμβόλιο έσβησε όλα τα ιικά ίχνη από τους πνεύμονες των ζώων, ανοίγοντας ένα μονοπάτι για ένα παρόμοιο ανθρώπινο εμβόλιο.

Ο Sars-CoV-2 είναι ο ιός που προκαλεί την CoViD, αλλά δεν είναι ο μοναδικός "κακός" κορωνοϊός. Πρόκειται για μία σειρά από ιούς που αναπτύσσονται ως επί το πλείστον σε νυχτερίδες και άλλα θηλαστικά και έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν στους ανθρώπους, όπως ο SARS-CoV-1 (έγινε ευρέως γνωστός ως SARS κατά τη διάρκεια της επιδημίας του 2020).

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν μεμονωμένα εμβόλια για την καταπολέμηση διαφορετικών ιών, όπως αυτοί που αποτρέπουν την COVID-19 και τη γρίπη. Το να εμβολιάζονται οι άνθρωποι για όλους αυτούς και σε τακτική βάση, είναι μία πρόκληση.

 

Σε κάτι που θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison δημιούργησαν ένα νέο εμβόλιο που, όταν δοκιμάστηκε σε χάμστερ, αφαίρεσε όλα τα ίχνη του SARS-CoV-1 και του SARS - CoV-2 συν τις παραλλαγές του από τους πνεύμονες των ζώων.

Η ομάδα είχε προηγουμένως αναγνωρίσει τα χάμστερ ως κατάλληλα ζώα στα οποία θα μπορούσαν να δοκιμάσουν πιθανά εμβόλια.

Για να δημιουργήσει το εμβόλιο, η ομάδα εστίασε στο ίδιο πράγμα που στόχευαν τα εμβόλια mRNA κατά της COVID: στις πρωτεΐνες αιχμής που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα των κορωνοϊών.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τριδύναμο εμβόλιο, που σημαίνει ότι στοχεύει τρεις εξέχουσες πρωτεΐνες ακίδας κοινές σε πολλούς Sarbecoviruses, ιδιαίτερα παραλλαγές του SARS και του COVID-19 που προκαλούν σφάλματα.

Ανέφεραν ότι είναι αισιόδοξοι ότι το επιτυχημένο εμβόλιο τους μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω για την καταπολέμηση μικροβίων από άλλες υποοικογένειες του κορωνοϊού καθώς και άλλων ιών, όπως αυτοί που προκαλούν τη γρίπη.

Πηγές:
New Atlas

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη