Τα όρθια γραφεία έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια. Οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής είναι καλά τεκμηριωμένες από την επιστήμη και η μετάβαση σε έναν σταθμό εργασίας με ρυθμιζόμενο ύψος έχει αποδειχθεί ότι αναιρεί τις βλαβερές συνέπειες που συνδέονται με το να καθόμαστε για ώρες.

Ας δούμε το ζήτημα αναλυτικά και ψύχραιμα, για να δούμε αν στην πραγματικότητα το να εργάζεστε στα όρθια θα ήταν καλύτερη επιλογή για εσάς.

Είναι τα όρθια γραφεία καλύτερη επιλογή;

Αναφέρονται επίσης ως γραφεία ρυθμιζόμενου ύψους, και έχουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα επειδή η ορθοστασία έχει ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία, αλλά μάλλον επειδή μειώνετε τον συνολικό χρόνο που ξοδεύετε καθισμένοι. Το να καθόμαστε για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή χρόνιων ασθενειών μεταξύ 10-20%, σύμφωνα με έρευνα.

Πέρα από την πιθανή παράταση της ζωής σας, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της μετάβασης σε γραφείο ορθοστασίας είναι η προστασία που προσφέρει στη σπονδυλική σας στήλη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο πόνος στην πλάτη είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα μεταξύ των εργαζομένων γραφείου. Όταν στέκεστε, αν έχετε τη σωστή στάση και ομοιόμορφο βάρος και στα δύο πόδια, η σπονδυλική σας στήλη θα είναι σε πολύ πιο ουδέτερη θέση – σε αντίθεση με το πώς είμαστε καθισμένοι σε μια καρέκλα.

Η ορθοστασία έχει ως αποτέλεσμα πολύ λιγότερη πίεση στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης. Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν στέκεστε, έχετε τη δυνατότητα να τεντώνετε λίγο περισσότερο τους μύες και να είστε λίγο πιο δραστήριοι, όπως με το να κουνάτε τα πόδια και τα χέρια σας. Δίνει στη σπονδυλική στήλη κάποια σταθερότητα και υποστήριξη, κάτι που διαφορετικά δεν θα είχατε στην καθιστή θέση.

Τα οφέλη από τα γραφεία ορθοστασίας

Η επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα οφέλη των γραφείων ορθοστασίας, όμως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι:

Καίτε περισσότερες θερμίδες: Σε σύγκριση με ένα απόγευμα που θα είστε καθιστοί, η ορθοστασία καίει περισσότερες από 170 επιπλέον θερμίδες.

Ρυθμίζετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η παραμονή σε όρθια στάση για 180 λεπτά μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από το μεσημεριανό γεύμα κατά 43% σε σύγκριση με το να είμαστε καθιστοί.

Μειώνετε το άγχος: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν γραφεία ορθοστασίας φαίνεται πως είναι λιγότερο αγχωμένοι και έχουν περισσότερη ενέργεια από εκείνους που μένουν καθισμένοι όλη την ημέρα.

Προστατεύετε την καρδιά σας: Οι άνθρωποι που στέκονται όλη μέρα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που κάθονται όλη μέρα.

Ανακουφίστε τον πόνο στην πλάτη: Τα γραφεία ορθοστασίας μείωσαν τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα κατά 54% μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Πόση ώρα πρέπει να στέκεστε σε όρθιο γραφείο την ημέρα;

Αν και δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας, είναι καλύτερο να εναλλάσσονται οι περίοδοι καθίσματος και ορθοστασίας. Καμία σταθερή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι η σωστή στάση. Αν έχετε γραφείο ορθοστασίας και θέλετε να εργάζεστε από εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να κινείστε όσο είστε εκεί.

Για να έχετε τα βέλτιστα οφέλη από ένα τέτοιο γραφείο και να μειώσετε τον κίνδυνο παρενεργειών, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά σύμφωνα με το ύψος σας. Όταν στέκεστε όρθιοι αλλά χαλαροί μπροστά του, το γραφείο θα πρέπει να βρίσκεται σε γωνία 90 μοιρών προς τους αγκώνες σας με το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στην ίδια γωνία.

Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί γραφείο ορθοστασίας;

Ενώ τα γραφεία ορθοστασίας προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αντενδείξεις που αφορούν έγκυες γυναίκες, καθώς είναι κακή ιδέα να διατηρούν στάση ορθοστασίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω