Ερευνητές του University of Turku σε συνεργασία με την η εταιρεία CardioSignal ανέπτυξαν νεα τεχνολογία με την οποία χρησιμοποείται ένα smartphone για την ανάλυση της κίνησης της καρδιάς και τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι αισθητήρες κίνησης στο smartphone μπορούν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις καρδιακές δονήσεις περιλαμβανομένων αυτών που οι γιατροί δεν μπορούν να ακουστούν με το στηθοσκόπιο. Η μέθοδος αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα Turku και Helsinki University Hospitals της Φινλανδίας και στο Stanford University Hospital στις ΗΠΑ.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περίπου 1.000 άνθρωποι από τους οποίους 200 ήταν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Συγκρίθηκαν τα στοιχεία από τους αισθητήρες κίνησης των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και ασθενών χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα που έλαβαν οι ερευνητές με τη νεα μέθοδο είναι υποσχόμενα και στο μέλλον μπορεί να καταστεί ευκολότερη η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, δήλωσε ο καρδιολόγος Antti Saraste.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια συνδέεται με τυπικές αλλαγές στα στοιχεία του αισθητήρα κίνησης που συλλέγονται από ένα smartphone.

Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν την πλειοψηφία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η ανάλυση των κινήσεων που εντοπίστηκαν από το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο είναι τόσο ακριβής που μελλοντικά θα μπορούσε να παρέχει στους επαγγελματίες περίθαλψης γρήγορο και εύκολο τρόπο διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πηγές:
JACC. Heart Failure.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω