Το πέρασμα του χρόνου φέρνει αλλαγές και πιθανά προβλήματα σε όλο το σώμα. Τα πόδια μας δεν μένουν ανεπηρέαστα από αυτό. Αυτή είναι μια λίστα με τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα πόδια σας στην τρίτη ηλικία.

Νεύρωμα Morton

Το νεύρωμα του Morton είναι μια πολύ κοινή πάθηση των ποδιών. Μέχρι και ένας στους τρεις ανθρώπους μπορεί να το έχει. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο μπροστινό μέρος του ποδιού σας ή την αίσθηση ότι περπατάτε σε βράχο. Συμβαίνει πολύ πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και σε εκείνες που φορούν ψηλοτάκουνα. Η αλλαγή υποδημάτων, μαξιλαριών παπουτσιών και το μασάζ μπορεί να βοηθήσουν. Αν ο πόνος σας γίνει σοβαρός, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εμβόλια στεροειδών ή χειρουργική επέμβαση.

Σκασμένες φτέρνες

Το ώριμο δέρμα παράγει λιγότερη λιπαρότητα και ελαστίνη, γεγονός που το αφήνει πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Χωρίς τακτική φροντίδα, οι φτέρνες σας μπορεί να σκληρύνουν, να ραγίσουν ή να σκάσουν. Το υπερβολικό βάρος επιδεινώνει το πρόβλημα. Ειδικές κρέμες που ονομάζονται κερατολυτικές βοηθούν στην απομάκρυνση του σκληρού ανώτερου στρώματος. Συνεχίστε με ελαφρόπετρα για να αφαιρέσετε το νεκρό δέρμα. Εφαρμόστε ενυδατική λοσιόν κάθε μέρα.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία περιτονία είναι ένας μακρύς σύνδεσμος που εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος του ποδιού σας και υποστηρίζει την καμάρα σας. Το επαναλαμβανόμενο στρες, όπως το τζόγκινγκ, ή ακόμα και η καθημερινή καταπόνηση μπορεί να το ερεθίσουν, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Αν έχετε ψηλές καμάρες ή είστε υπέρβαροι, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αυτό το πρόβλημα. Η ξεκούραση, ο πάγος, τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και οι διατάσεις των μυών της γάμπας μπορούν να βοηθήσουν.

Νύχια που μπαίνουν προς τα μέσα

Μερικές φορές, η πλευρά ενός νυχιού (συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού) μεγαλώνει μέσα στο δέρμα. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συνηθισμένο σε ηλικιωμένους. Το δάχτυλο του ποδιού σας μπορεί να πρηστεί, να πονέσει και να μολυνθεί. Τα ιδρωμένα πόδια, το υπερβολικό βάρος και ο διαβήτης αυξάνουν τις πιθανότητές σας για αυτό το πρόβλημα. Για να το αποφύγετε, αποφύγετε να κόψετε τα νύχια των ποδιών σας πολύ κοντά ή να φοράτε στενά παπούτσια. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει τη ρίζα του νυχιού.

Οστεοαρθρίτιδα

Όλη η φθορά που βιώνουν τα πόδια μας στη ζωή μας ή ένας προηγούμενος τραυματισμός μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα. Συμβαίνει όταν ο χόνδρος, ένας εύκαμπτος ιστός που αποτρέπει την τριβή, διασπάται. Αυτό κάνει τα κόκαλα να τρίβονται μεταξύ τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι που το παθαίνουν είναι άνω των 65 ετών.

Πλατυποδία

Πολλά μωρά γεννιούνται με πλατυποδία, αλλά περισσότερο από το 80% το ξεπερνούν. Μερικοί ενήλικες έχουν πλατυποδία λόγω τραυματισμού ή λόγω παχυσαρκίας, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι τένοντες που υποστηρίζουν την καμάρα σας καταστρέφονται και ισιώνουν τα πόδια σας, κάτι που μπορεί να γίνει επίπονο.

Διαβητικό πόδι

Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας με αποτέλεσμα να μην αισθάνεστε μικρά κοψίματα ή πληγές. Τα πόδια σας μπορεί επίσης να μυρμηγκιάσουν, να αισθάνεστε μούδιασμα ή να έχετε πόνο. Τα έλκη των ποδιών μπορεί να ξεκινήσουν σαν κάτι μικρό όπως μια φουσκάλα, αλλά στη συνέχεια να γίνουν μεγαλύτερα και να μολυνθούν. Αποτελούν κύρια αιτία ακρωτηριασμών σε άτομα με διαβήτη.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη μορφή αρθρίτιδας που είναι πιο κοινή σε μεσήλικες άνδρες. Συμβαίνει όταν ένα απόβλητο προϊόν που ονομάζεται ουρικό οξύ συσσωρεύεται με τη μορφή κρυστάλλων, συχνά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Μπορεί να διογκωθεί, να σκληρύνει και να προκαλέσει έντονο πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να ανακουφίσει το πρήξιμο. Μπορεί να νιώσετε καλύτερα σε περίπου μια μέρα. Ασκηθείτε, τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας και οστρακοειδή, αποφύγετε τα αλκοολούχα και ζαχαρούχα ποτά και πίνετε πολλά υγρά για να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις.

Θυλακίτιδα

Μικροί σάκοι γεμάτοι με υγρό, που ονομάζονται θύλακες, βοηθούν στην προστασία των αρθρώσεων, των οστών και των τενόντων σας. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση ή η τριβή από τα παπούτσια μπορεί να τους κάνει να διογκωθούν. Ο πάγος και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται εμβόλιο κορτικοστεροειδών ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Σφυροδακτυλία 

Είναι μια μη φυσιολογική κάμψη στις μεσαίες αρθρώσεις του δακτύλου σας. Συνήθως συμβαίνει στο δεύτερο δάχτυλο, δίπλα στο μεγάλο. Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το τρίτο, τέταρτο και πέμπτο δάχτυλο του ποδιού. Θα παρατηρήσετε ένα ασυνήθιστο σχήμα και μπορεί να έχετε κάποιο πόνο όταν το μετακινείτε, καθώς και κάλους στο δάκτυλο που τρίβεται στο παπούτσι σας. Ο γιατρός σας μπορεί να το αντιμετωπίσει με ειδικά υποδήματα, παυσίπονα και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Το λιγότερο ελαστικό δέρμα και το ασθενέστερο ανοσοποιητικό μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για περισσότερες μυκητιάσεις στους ηλικιωμένους. Το πέλμα του ποδιού σας μπορεί να ξεφλουδίσει και να έχετε φαγούρα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στα νύχια των ποδιών σας. Η θεραπεία περιλαμβάνει ειδικές κρέμες και μερικές φορές χάπια. Ο μύκητας είναι δύσκολο να εξουδετερωθεί, γι' αυτό χρησιμοποιήστε το φάρμακό σας για όσο διάστημα σας συνταγογραφείται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ