"Σημαντική επίπτωση" υπήρξε σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ιό HIV (προκαλεί το AIDS) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τα τεστ.

Στην έκθεση, που καλύπτει το 2021 και το 2022, παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι χώρες όσον αφορά τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης Υγείας.

Αν και λιγότερες χώρες ανέφεραν μείωση στην παροχή υπηρεσιών συνολικά το 2022 σε σχέση με το 2021, ο αντίκτυπος εξακολουθεί να είναι αισθητός σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Από όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τον ιό, τα τεστ σε κλινικό επίπεδο και στην κοινότητα είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της CoViD. Οι εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών ανέφεραν, επίσης, υποχώρηση των υπηρεσιών πρόληψης, όπως η διανομή προφυλακτικών και η μείωση της βλάβης για άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών.

Η υστέρηση των υπηρεσιών δεν αποδίδεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως σε μεταφορά προσωπικού και πόρων από τις υπηρεσίες κατά του HIV σε δομές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ένα τέταρτο των χωρών ανέφεραν μεταφορά οικονομικών πόρων σε άλλους τομείς και οι υπόλοιπες μεταφορά προσωπικού σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες.

Παρά την υστέρηση, δεν φαίνεται να επηρεάστηκε η επιδημιολογική επιτήρηση. Οι υπηρεσίες χορήγησης θεραπείας επηρεάστηκαν, αλλά οι περισσότερες χώρες φαίνεται πως πήραν μέτρα για να μη διακοπεί η χορήγηση των φαρμάκων. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πληθυσμοί, όπως οι εργαζόμενοι του σεξ, επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Αντιμετώπισαν αυξημένη ευπάθεια, λόγω αύξησης της συμπεριφοράς κινδύνου και μειωμένης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω