Αν και το Συντονιστικό Οργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει προσπάθειες για να μπει φρένο στο Clawback πιστεύει ότι δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα μέτρα που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυσή του. 

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποίησε το Συντονιστικό Οργανο φορέων Π.Φ.Υ. και των περιφερειακών ενώσεων εργαστηριακών ιατρών με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι προτάσεις όπως τέθηκαν στον Υπουργό ήταν :

  • Το πλαφόν στη συνταγογράφηση εξετάσεων βάσει διαγνωστικών πρωτοκόλλων και ορίου εξετάσεων και εφόσον εξαντληθεί το εβδομαδιαίο πιστωτικό όριο εξετάσεων ανά γεωγραφική περιοχή, να παραπέμπονται σε δημόσιες δομές.
  • Διαγραφή του τεχνητού χρέους claw back παρελθόντων ετών. 
  • Επαναπροσδιορισμός των ποιοτικών κριτηρίων σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με τις επιστημονικές εταιρείες και τις επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις.
  • Επαρκής χρηματοδότηση της Π.Φ.Υ. και ενίσχυση των διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Εξορθολογισμός των εξετάσεων και του τρόπου ζήτησης τους.
  • Ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών για εξοικονόμηση πόρων.
  • Εκτέλεση της εξέτασης HPV από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης:

ΟΧΙ: Ο Υπουργός, σύμφωνα με το Συντονιστικό 'Οργανο, για το θέμα του πλαφόν, απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό γιατί θα αυξηθεί η προκλητή ζήτηση. Θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης τις πρώτες μέρες κάθε εβδομάδας με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες κάθε εβδομάδας και κάθε μήνα να υπάρχει πρόβλημα στους ασθενείς. 

ΝΑΙ:Αναφορικά με το claw back δήλωσε ότι πρόθεση είναι να ελεγχθεί με την εφαρμογή του σχεδίου που έδωσε προς διαβούλευση, βάσει του οποίου προβλέπεται τόσο η εφαρμογή του claw back ανά νομό όσο και το ατομικό claw back ανά πάροχο (αν υπάρχει). Η εφαρμογή του σχεδίου να γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2024, να αποτυπωθούν τα οφέλη του και να εκτιμηθεί η ενδεχόμενη υποχρηματοδότηση του κλάδου. Ως εκ τούτου ζήτησε την κατάθεση των προτάσεων του κλάδου για να συγκαλέσει μια ευρεία συνάντηση που θα αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο προς ψήφιση. 

ΙΣΩΣ: Ζήτησε να γίνει υπόμνημα για τα ποιοτικά κριτήρια από την επιστημονική εταιρεία των ακτινολόγων και την επαγγελματική ένωση των ακτινολόγων για να εξετάσει το ενδεχόμενο βελτίωσης τους. 

ΝΑΙ: Παράλληλα αναμένει την τεκμηριωμένη πρόταση των επιστημονικών εταιρειών και των επαγγελματικών ενώσεων για τον εξορθολογισμό των συνταγογραφικών οδηγιών των εξετάσεων, για το ποιές εξετάσεις ή όχι πρέπει να κοστολογούνται. 

ΟΧΙ: Ο Υπουργός αναφορικά με τη διαγραφή των παλαιών χρεών δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται μόνο με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αφού πρώτα επιτευχθεί τεκμηριωμένα ο σταδιακός εξορθολογισμός του claw back. Επισημάνθηκε από την πλευρά των φορέων της ΠΦΥ ότι τα εργαστήρια αδυνατούν να επιβιώσουν δεδομένων των παλαιών τεχνητών χρεών που έχουν υπάρξει και ότι πρέπει να διαγραφούν από το αρμόδιο Υπουργείο. 

ΝΑΙ: Ο Υπουργός συμφώνησε για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών και την κατάργηση του φυσικού αρχείου καθώς και με την πρόταση  το ποσό που θα εξοικονομηθεί να δοθεί στον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων. Εξουσιοδότησε τον προεδρεύοντα του Συντονιστικού να επικοινωνήσει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για να ερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης αυτού. 

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα μπουν στον προϋπολογισμό επιπλέον 30 εκατομμύρια όχι μόνο για το 2023 αλλά και για το 2024 για να αναμορφωθεί το claw back του τρέχοντος έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς