Η αναπνοή μπορεί να είναι μια ακούσια ενέργεια που δεν την σκεφτόμαστε και πολύ στην καθημερινή μας ζωή (μέχρι να κρυώσουμε και να νιώσουμε μπουκωμένοι), αλλά είναι επίσης κάτι που μπορούμε να κάνουμε πιο σωστά.

Όταν αναπνέετε με ισορροπημένο ρυθμό, διατηρείτε υγιή επίπεδα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας. Μπορείτε να μάθετε πώς να επιταχύνετε τις εισπνοές και τις εκπνοές σας για να χαλαρώσετε και να διαχειριστείτε το άγχος. Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να καταφέρετε να αναπνέετε καλύτερα.

Αναπνεύστε από τη μύτη σας

Οι μικροσκοπικές τρίχες και η βλέννα μέσα στη μύτη σας βοηθούν να πιάσετε και να φιλτράρετε τη σκόνη που θα μπορούσε να ερεθίσει τους πνεύμονές σας. Οι ρινικές δίοδοί σας επίσης θερμαίνουν και υγραίνουν τον αέρα που εισπνέετε πριν φτάσει στους πνεύμονές σας.

Κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Μπορείτε να μάθετε νέους τρόπους αναπνοής. Η απλή πρακτική της εστιασμένης αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος. Μόλις λίγα λεπτά βαθιάς, σταθερής εισπνοής και εκπνοής εκπαιδεύουν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο διαχειρίζεται λειτουργίες όπως ο καρδιακός σας ρυθμός. Η προπόνηση με αργή, βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να μειώσετε το άγχος.

Εναλλαγή πλευρών

Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να κλείσετε το ένα ρουθούνι ενώ αναπνέετε από το άλλο και μετά αλλάξτε το. Κλείστε το άλλο ρουθούνι με τον δείκτη σας και αναπνεύστε ξανά. Ανάμεσα σε κάθε κύκλο, πιέστε για λίγο και τις δύο πλευρές να κλείσουν. Κάνετε την άσκηση για 5 λεπτά. Αυτή η άσκηση, μαζί με τη βαθιά αναπνοή, μπορεί να έχει υγιή αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σας.

Κοιμηθείτε στη σωστή θέση για να αναπνέετε καλύτερα

Η θέση που έχετε όσο κοιμάστεθα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της δύσπνοιας. Ξαπλώστε στο πλάι με το μαξιλάρι να στηρίζει το κεφάλι σας καλά και με ένα ακόμα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας. Αν προτιμάτε να κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε το ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας και το άλλο κάτω από τα λυγισμένα γόνατά σας.

Βελτιώστε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα

Ένα καλό φίλτρο αέρα στο σπίτι σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τα σωματίδια από το περιβάλλον, ώστε να αναπνέετε καλύτερα. Αυτές οι μικρές συσκευές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες αν έχετε άσθμα. Η σκόνη και τα αλλεργιογόνα στον αέρα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας. Αλλά γενικά όποιος ζει σε μεγάλη πόλη με έντονη ρύπανση μπορεί να επωφεληθεί από έναν καθαριστή αέρα.

Χάστε βάρος

Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια μερικών περιττών κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να μειώσει την ποσότητα αέρα που μπορούν να κρατήσουν οι πνεύμονές σας. Η απώλεια βάρους διευκολύνει την αναπνοή και την κίνηση, και μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματά σας αν έχετε άσθμα.

Κάντε περισσότερη γυμναστική

Η άσκηση βοηθά να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς. Οποιοσδήποτε τύπος άσκησης θα ωφελήσει αρκεί να είναι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, για 5 ημέρες την εβδομάδα. Οι τακτικές σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργεία των πνευμόνων σας, ώστε να μπορείτε να παίρνετε βαθύτερες, πιο γεμάτες αναπνοές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]