Πολύ σημαντικές είναι οι επιδόσεις του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε έναν τομέα, στον οποίο η χώρα μας υστερούσε σημαντικά.

Πρόκειται για τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, οι οποίες απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και κατάλληλες υποδομές.

Μιλώντας την Παρασκευή στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του Ωνασείου, καθηγητής Ιωάννης Μπολέτης (φωτογραφία) ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν το 2020 και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 40 μεταμοσχεύσεις πνεύμονα.

Μόνο το 2023, πραγματοποιήθηκαν 12 μεταμοσχεύσεις, αριθμός που φέτος αναμένεται να ξεπεραστεί φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπολέτη, ομάδα χειρουργών έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικό κέντρο της Βιέννης, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως είπε, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, προκειμένου να γίνει Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Στο τέλος του χρόνου, αναμένεται να λειτουργήσει το νέο κτίριο, επεκτείνεται το Παιδοκαρδιοχειρουργικό και άλλα τμήματα αιχμής, καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά.

Ανέφερε ενδεικτικά πως λειτουργούν πέντε, αντί για τρία Αιμοδυναμικά εργαστήρια, στοιχείο που δίνει μεγάλη διαφορά.

Προανήγγειλε πως στο Ωνάσειο θα διενεργούνται από το 2025 μεταμοσχεύσεις ενδοκοιλιακών οργάνων και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει στενή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Καινοτόμο

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Πάνος Μινογιάννης, γενικός διευθυντής του Ωνασείου τόνισε πως "στο επίκεντρο της προσοχής μας είναι η σχέση του επαγγελματία Υγείας με τον ασθενή. Όπως ολόκληρη η χώρα έτσι και το νοσοκομείο μας πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, υπήρξε πάντα καινοτόμο. Είμαστε ως κουλτούρα καινοτόμοι και οικονομικά υπεύθυνοι. Προχωράμε σε μια περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας. Είμαστε σε μια φάση επενδύσεων για να μπορούν να συλλέγονται τα δεδομένα".

Η Ευαγγελία Νύκταρη, επιμελήτρια Α' καρδιολόγος στο Ωνάσειο υπογράμμισε: "Χειριζόμαστε την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ώστε να φέρνουμε την καλύτερη υπηρεσία στον ασθενή. Θα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη του μοντέλου για τον εκάστοτε ασθενή, συγκρίνοντας θεραπείες, προχωρώντας σε εξατομικευμένη προσέγγιση ανά ασθενή".

Δημ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω