Σύμφωνα με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι επιθέσεις κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αυξήθηκαν πέρυσι. Καταγράφηκαν 126 επιθέσεις και σωματικές επιθέσεις σε νοσοκομεία, σύμφωνα με ειδική ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της αστυνομίας για την εγκληματικότητα.

Αυτό συγκρίνεται με 115 καταγεγραμμένες περιπτώσεις το 2022 και 89 το προηγούμενο έτος, με το σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων να στρέφεται κατά του νοσηλευτικού προσωπικού και το μικρότερο ποσοστό κατά των γιατρών. Οι στατιστικές δεν καταγράφουν ποιοι είναι οι επιτιθέμενοι.

Ο Peter Bobbert από την ένωση γιατρών Marburger Bund (MB) δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες, ενόψει της αύξησης των αριθμών σε εθνικό επίπεδο, ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα βίας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων ειδικότερα. Το αλκοόλ παίζει συχνά ρόλο στους βίαιους ασθενείς.

Το ενδεχόμενο βίας από μέλη της οικογένειας ή γνωστούς των ασθενών έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά. Αφορμές για βίαιες καταστάσεις θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, οι χρόνοι αναμονής που θεωρούνται υπερβολικά μεγάλοι.

Ο ιατρός δήλωσε: "Δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και δυστυχώς δεν πρόκειται απλώς για μια αντίληψη, διότι τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση του αριθμού των εμπειριών βίας από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία".

Θεωρεί ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκοτεινό πεδίο και ότι πολλές περιπτώσεις λεκτικής βίας και απειλών δεν καταγράφονται καν. Μεταξύ άλλων, ο Bobbert ζήτησε εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα αποκλιμάκωσης και καλύτερα μέτρα ασφαλείας στα νοσοκομεία και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]