Ποιοτικό άλμα έχει γίνει στην προνοιακή δομή Λεχαινών. Παρά τα προβλήματα του παρελθόντος, η μονάδα λειτουργεί υποτυπωδώς, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε παιδιά με αυτισμό.

Η πολύ θετική αυτή εικόνα, ωστόσο, κινδυνεύει να ανατραπεί, καθώς το έργο της παράγεται από συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες και αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός της δομής.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα η μονάδα. Όπως αναφέρει, στο παρελθόν η δομή είχε προκαλέσει πλήθος αρνητικών δημοσιευμάτων για τις συνθήκες φιλοξενίας των περιθαλπόμενων, ειδικά των παιδιών με βαρύ αυτισμό.

"Σταθήκαμε εμπόδιο στη διάλυσή της και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν", τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, για να σημειώσει:

"Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να φιλοξενούνται παιδιά στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, με εισαγγελική εντολή, όπου οι συνθήκες φιλοξενίας είναι απαράδεκτες. Καθηλωμένα στα κρεβάτια τους επί μακρόν, ανήσυχα".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχει ελπίδα για τα παιδιά αυτά, σε μονάδες όπως των Λεχαινών:

"Το είδα με τα μάτια μου. Μπράβο στους εργαζόμενους και στη διοίκηση. Έφτιαξαν τέσσερις ξενώνες σε Βάρδα, Λεχαινά και Πύργο, εντός της κοινότητας με τον κατάλληλο και ειδικό εξοπλισμό για κάθε παιδί με βαρύ αυτισμό. Τώρα, φιλοξενούνται 24 παιδιά που βρίσκονταν στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών".

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για άψογες συνθήκες φιλοξενίας και αλματώδη πρόοδο στη καθημερινότητα και στη ζωή των παιδιών, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το ΚΕΠΕΠ.

Επισημαίνει, όμως, το πρόβλημα που υπάρχει και σε αυτή τη δομή, η οποία στηρίζεται σε συμβασιούχους: "Δεν τους καταβάλλεται ο μισθός και είναι ντροπή για το κράτος η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει".

Εξηγεί πως πρόκειται για 18 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλους σε άλλες δημόσιες δομές:

"Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στο να κλείσουν εκατοντάδες θέσεις φιλοξενίας στις προνοιακές μονάδες της χώρας, να μην αναπτύσσονται ξενώνες και να υποφέρουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια του κράτους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κακοποιημένα παιδιά, που παραμένουν επί μακρόν στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή", υπογραμμίζει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω