Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα, ζητείται από το υπουργείο Υγείας, με έμφαση στα θαλασσινά, τα οποία θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, καλούνται οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, πτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, λαϊκές αγορές, οχήματα μεταφοράς τροφίμων και σε υπαίθριες αγορές με πασχαλιάτικα είδη.

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι υγειονομικοί επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων) ή σε υπαίθριες αγορές, καλούνται να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος.

Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς).

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω