Η σημαντική μείωση της διαθεσιμότητας γενόσημων φαρμάκων στην Ευρώπη προμηνύει νέα κρίση με πληθώρα συνεπειών στα υγειονομικά συστήματα και στους ασθενείς.

Η Teva Pharmaceuticals, η οποία κατατάσσεται ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο, ισχυρίζεται στην έρευνά της ότι ο αριθμός των γενόσημων φαρμάκων που αποσύρονται από την αγορά έχει αυξηθεί κατά 12%, ενώ η κυκλοφορία νέων γενόσημων προϊόντων έχει μειωθεί κατά μέσον όρο 3% ετησίως.

Το 2012, επισημαίνει, η Ευρώπη διέθετε 40.280 διαφορετικά γενόσημα προϊόντα. Μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός έπεσε σε μόλις 29.836 γενόσημα, που αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση 26%.

Τα γενόσημα – που περιέχουν το ίδιο δραστικό φαρμακευτικό συστατικό με τα φάρμακα που προστατεύονταν παλαιότερα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αποτελούν το 67% όλων των φαρμάκων, λέει η εταιρεία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι περίοδοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας διαρκούν 20 χρόνια, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει επίσης μια επιπλέον πενταετή περίοδο αποκατάστασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, τα γενόσημα προσφέρουν το πλεονέκτημα της πιο ανταγωνιστικής τιμολόγησης, εξ ου και η δημοτικότητά τους μεταξύ των καταναλωτών και των λιανοπωλητών.

Η μελέτη της Teva, The Critical Medicines Health Check», προειδοποιεί για κλιμάκωση των προκλήσεων υγείας σε όλη την Ευρώπη, επικαλούμενη τη μικροβιακή αντοχή και προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει τώρα 31% λιγότερα αντιβιοτικά από ό,τι πριν από μια δεκαετία, ενώ ειδικότερα στα παιδικά αντιβιοτικά σιρόπια η μείωση είναι της τάξεως του 21%.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στην ήπειρο μειώθηκε κατά 0,7 χρόνια λόγω της πανδημίας Covid, ενώ η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου έχει αυξηθεί σημαντικά, καταγράφοντας 202 θανάτους ανά 100.000 άτομα το 2021, σε σύγκριση με τα 191 άτομα το 2019. Ο αριθμός των ογκολογικών φαρμάκων μειώθηκε κατά 38% την περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα προτείνει τρία βασικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει η μείωση των γενοσήμων:

1) ένα καλύτερο πλαίσιο κινήτρων για την καινοτομία και την προώθηση της ανάπτυξης πολύπλοκων θεραπειών.

2) περισσότερη νομική σαφήνεια στα λανσαρίσματα των γενοσήμων για τη βελτίωση της πρόσβασης και της ποικιλίας των θεραπευτικών επιλογών

3) διασφάλιση παλαιών φαρμάκων μέσω βιώσιμων πρακτικών της αγοράς, βελτιωμένων προμηθειών και βελτιστοποιημένων κανονιστικών πλαισίων.

Πηγές:
labnews.co.uk

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ