Η ροδόχρους ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που προκαλεί ερυθρότητα στο πρόσωπο του ασθενούς. Εμφανίζεται συνήθως ως μια τάση του δέρματος να κοκκινίζει, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

Πρησμένο δέρμα

Δέρμα που τσιμπάει, καίει ή είναι πολύ ευαίσθητο

Ορατά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία

Εξάρσεις που μοιάζουν με ακμή

Λιπαρή επιδερμίδα

Με τη ροδόχρου ακμή, μπορεί να υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή θα προκαλέσουν έξαρση. Ωστόσο, είναι δυνατό να ελέγξετε τη ροδόχρου ακμή σας και ακόμη και να την αποτρέψετε από το να επιδεινωθεί αναγνωρίζοντας και αποφεύγοντας τους ερεθισμούς, που κυμαίνονται από το αλκοόλ μέχρι το φως του ήλιου και τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιείτε.

Για να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής, αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Προσοχή στο τρίψιμο

Μην τρίβετε το πρόσωπό σας και μην χρησιμοποιείτε πετσέτες, σφουγγάρια προσώπου ή απολεπιστικά. Αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας και να επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή.

Επιλέξτε προϊόντα φιλικά προς την πάθηση

Αναζητήστε προϊόντα που λένε ότι είναι μη φαγεσωρογόνα, που σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους και είναι φτιαγμένα για ευαίσθητο δέρμα. Αποφύγετε προϊόντα προσώπου που περιέχουν οινόπνευμα, καμφορά, άρωμα, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ και μενθόλη.

Δοκιμή προϊόντων περιποίησης δέρματος

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν, δοκιμάστε το σε ένα έμπλαστρο στο εσωτερικό του βραχίονα κάθε μέρα για μια εβδομάδα μέχρι και 10 ημέρες. Αν το δέρμα σας παραμένει καθαρό, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν πιθανότατα δεν θα προκαλέσει έξαρση της ροδόχρου ακμής.

Καθαρίστε και ενυδατώστε τακτικά το δέρμα σας

Αποφύγετε τον πειρασμό να παραλείψετε τον καθαρισμό αν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο. Ο καθαρισμός μέχρι και δύο φορές την ημέρα θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της λιπαρότητας και της βρωμιάς που μπορεί να επιδεινώσει τον ερεθισμό. Απλώστε απαλά ένα ήπιο καθαριστικό με κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας, στη συνέχεια ξεπλύνετέ το και στεγνώστε απαλά το πρόσωπό σας με μια καθαρή πετσέτα.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Μείνετε στη σκιά όσο το δυνατόν περισσότερο, φορέστε φαρδιά ρούχα και εφαρμόστε ένα αδιάβροχο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή υψηλότερο σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα. Αναζητήστε αντηλιακά που περιέχουν οξείδιο ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή και τα δύο.

Μη φοβάστε το μακιγιάζ

Υπάρχουν πολλές μάρκες προϊόντων με βάση το νερό που δεν θα επιδεινώσουν τη ροδόχρου ακμή, και ορισμένα προϊόντα που μπορούν επίσης να καλύψουν τον αποχρωματισμό.

Αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας κάνοντας αλλαγές στη φροντίδα του δέρματος, ένας δερματολόγος θα είναι σε θέση να αναπτύξει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη θεραπεία της ροδόχρου ακμής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας... να μην είναι καν ροδόχρους ακμή αλλά κάποια άλλη δερματική πάθηση με παρόμοια συμπτώματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω