H Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία (με την τεχνική HYFOSY) είναι μια καινοτόμος απεικονιστική μέθοδος που συνδυάζει προηγμένο υπερηχογραφικό έλεγχο με τη δυναμική εξέταση διαπερατότητας των σαλπίγγων χρησιμοποιώντας ειδικό σκιαγραφικό αφρού. Με διακολπικό υπέρηχο γίνεται έλεγχος διαπερατότητας των σαλπίγγων με ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Η εξέταση αυτή δίνει άμεσο αποτέλεσμα χωρίς καθυστερήσεις περιμένοντας τη γνωμάτευση. Σε σύγκριση με την ακτινολογική σαλπιγγογραφία όπου οι ασθενείς ταλαιπωρούνται ή και πονάνε, η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία είναι πολύ φιλική τεχνική για την ασθενή.

Γιατί χρειάζομαι αυτό το τεστ;

Για να ελέγξουμε ότι οι σάλπιγγές σας είναι ανοιχτές και είναι σε θέση να επιτρέψουν στα ωάρια σας να ταξιδέψουν ελεύθερα σε αυτές, για να επιτρέψουν τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η στειρότητα λόγω απόφραξης σαλπίγγων είναι περισσότερο συχνή από ότι νομίζουμε και με την εξέταση HYFOSY πολύ απλά και έγκυρα μία γυναίκα μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Πώς γίνεται η εξέταση 

Το τεστ περιλαμβάνει μια ενδοκολπική εξέταση. Ένας πολύ λεπτός καθετήρας σχεδιασμένος για αυτή την εξέταση, περνά στον τράχηλο της μήτρας, έχει ένα πολύ μικρό μπαλόνι στην άκρη του, το οποίο φουσκώνει για να σφραγίσει το εσωτερικό πέρασμα του τραχήλου.
Μόλις ο καθετήρας είναι στη θέση του σταθερός, γίνεται υπέρηχος εξετάζοντας τη μήτρα και την ενδομητριακή κοιλότητα για να ελέγξουμε ότι η θέση του καθετήρα είναι η σωστή, (αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη).
Στη συνέχεια μία πολύ μικρή ποσότητα σκιαγραφικού υγρού σε μορφή αφρού εγχέεται στην κοιλότητα της μήτρας  διαμέσου  του καθετήρα.

Σε αυτό το σημείο ο γιατρός θα κοιτάξει για να δει εάν το υγρό περνά από την κοιλότητα της μήτρας στις σάλπιγγες. Εάν το υγρό φαίνεται να εκχύνεται από το άκρο κάθε σάλπιγγας, αυτό θα επιβεβαιώσει τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Εάν το υγρό δεν φαίνεται να περνά από τη μία ή και τις δύο σάλπιγγες μπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι υπάρχει στένωση ή φραγμός της σάλπιγγας ή των σαλπίγγων. Σε  αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προβούμε στη διαγνωστική μέθοδο σε ό,τι αφορά τη διαπερατότητά των σαλπίγγων, η οποία  είναι η διαγνωστική λαπαροσκόπησή (ώστε να επιβεβαιωθεί ή όχι η γνωμάτευση του υπερήχου). Αυτό θα συζητηθεί με λεπτομέρεια και θα κανονιστεί εάν χρειάζεται αργότερα και όχι κατά τη διάρκεια του τεστ HYFOSY.

Πότε πρέπει να γίνει η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία - HYFOSY;

Η διαδικασία πραγματοποιείται καλύτερα μεταξύ της 8ης και της 15ης ημέρας του κύκλου σας, αν και οποιαδήποτε στιγμή μετά τη διακοπή της περιόδου είναι εξίσου κατάλληλη. Η διαδικασία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ εξακολουθείτε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Οδηγίες πριν από τη σαλπιγγογραφία με υπέρηχο

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης, ή προφυλακτικό (εάν είναι απαραίτητο) κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου του ραντεβού HyFoSy. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη ή αδιάγνωστη εγκυμοσύνη που μπορούσε να υπονομευθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Υπάρχει κάποια ενόχληση;

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση, που μοιάζει με κράμπα μέτριας έντασης η κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από αυτή τη διαδικασία αν και αυτό είναι σπάνιο να συμβεί. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να πάρετε κάποια μορφή αναλγησίας όπως 400 mg  ιβουπροφαίνη ή 1 gr παρακεταμόλη μετά από την εξέταση σε περίπτωση που έχετε συνεχιζόμενη ενόχληση. Συνήθως οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται καμιά είδους αναλγησία είτε πριν είτε μετά την εξέταση.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού μου;
• Απαιτείται να παράσχετε γραπτή συγκατάθεση πριν από τη διαδικασία
• Θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν από τον διακολπικό υπέρηχο
• Η εξέταση θα γίνει με τη χρήση ειδικού γυναικολογικού εξεταστικού κρεβατιού πάνω στο οποίο θα είστε άνετα τοποθετημένη. Επίσης θα μπορείτε να παρατηρήσετε την εξέταση βλέποντας την εξέλιξη της σε μεγάλο μόνιτορ.
• Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια αρχική κολπική υπερηχογραφία για να ελέγξει τη μήτρα και τις ωοθήκες σας. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ποιότητα αυτής της ενδοκολπικής υπερηχογραφικής μελέτης (πριν την τοποθέτηση του καθετήρα και έκχυσης του υπερηχογραφικού σκιαγραφήματος) είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εγκυρότητα και ακρίβεια της τεχνικής HyFoSy. Για αυτό το πρώτο μέρος της συστηματικής εξέτασης ολόκληρης της μήτρας και ωοθηκών είναι το πιο σημαντικό στάδιο, ώστε να αξιολογηθεί σωστά  μετέπειτα η συμπεριφορά της ροής του σκιαγραφήματος. Εξαιτίας αυτού, περιγράφουμε την ολοκληρωμένη μελέτη της υπερηχογραφικής σαλπιγγογραφίας και όχι της ‘σαλπιγγογραφίας με υπέρηχο’ που αντιστοιχεί μόνο στη μελέτη του σκιαγραφήματος με τον ηχοβολέα χωρίς να έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος υπερηχογραφικά των γεννητικών οργάνων. Το HyFoSy μπορεί να εκτελεστεί μόνο εάν ολοκληρωθεί η διακολπική υπερηχογραφική εξέταση. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 έως 25 λεπτά, αν και η έκχυση του σκιαγραφήματος μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από ένα λεπτό.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;

Μερικές γυναίκες βιώνουν κάποιους πόνους κράμπας κατά τη διάρκεια ή και μετά το τεστ, που διαρκούν πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Περαιτέρω αναλγησία με χρήση ιβουπροφαίνης ή παρακεταμόλης συνήθως  επιλύει τη δυσφορία. Συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον μαζί σας που μπορεί να σας συνοδεύσει στο σπίτι.

Οι αντιδράσεις στο σκιαγραφικό αφρού που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά σπάνιες και μπορεί να οδηγήσουν σε αίσθημα λιποθυμίας ή κοιλιακού πόνου. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είστε αρκετά καλά για να πάτε σπίτι πριν φύγετε από το ιατρείο.

Εξαιρετικά σπάνια αυτή η εξέταση μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη η οποία μπορεί να γίνει εμφανής έως και 10 ημέρες μετά το τεστ. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα λοίμωξης, όπως επίμονους πόνους, πυρετό ή δύσοσμα κολπικά υγρά, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια ελαφριά αιμορραγία μετά το τεστ που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες. Εάν ναι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε σερβιέτα υγιεινής και όχι ταμπόν σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας ή αίματος, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

Μετά την υπερηχογραφική μελέτη

Θα μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες σας κανονικά μία ή δύο ώρες αργότερα, αλλά μπορεί να επωφεληθείτε με το να μην επιστρέψετε αμέσως στη δουλειά. Το σκιαγραφικό υγρό μπορεί να διαρρεύσει λίγο μετά τη διαδικασία τον τράχηλο, το αισθανθείτε αυτό σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε και μία σερβιέτα για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ενδέχεται να σας συνταγογραφηθεί προληπτικά μια σύντομη θεραπεία αντιβιοτικών (2 χάπια μόνο) μετά το τεστ, είναι σημαντικό να την ολοκληρώστε.

Ο γιατρός θα συζητήσει τα ευρήματα της εξέτασης και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε τα επίσης θα δοθεί και πιστοποιημένη γνωμάτευση.

Εικόνες παραδείγματα: τα βέλη δείχνουν τα σημεία όπου το σκιαγραφικό περνά και δείχνει διαπερατή την σάλπιγγα.

  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ