Ο εγκέφαλός μας, όπως κάθε άλλο σημείο του σώματος, χρειάζεται τακτική χρήση για να μην... ξεχνιέται. Όπως πρέπει να κινούμαστε τακτικά για να παραμένει το σώμα μας ευλύγιστο και δυνατό, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τις ασκήσεις για τον εγκέφαλο. Αυτές είναι μερικές καλές ιδέες για να δοκιμάσετε.

Το να μάθετε μια καινούρια γλώσσα

Ναι, θα είναι ίσως πιο δύσκολο από όταν ξεκινήσατε να μαθαίνετε κάποια γλώσσα όταν ήσασταν παιδιά - ο εγκέφαλός σας μάλλον τώρα θα έχει πολλές περισσότερες πληροφορίες να διαχειριστεί. Παρ’ όλα αυτά, το να μελετάτε μια καινούρια ξένη γλώσσα βοηθάει τον εγκέφαλό σας να ενισχύσει την αίσθηση της μνήμης, όπως και να βρίσκει νέους τρόπους για να λύνει προβλήματα.

Το να κρατάτε σημειώσεις

Είτε διαβάζετε την καινούρια γλώσσα που ξεκινήσατε, είτε ένα ζήτημα που σας αφορά, το να κρατάτε σημειώσεις (ναι, όπως στο σχολείο και όταν ήσασταν φοιτητές) είναι εξαιρετικός τρόπος να βοηθήσετε τον  εγκέφαλό σας να ιεραρχεί τις πληροφορίες και να θυμάται καλύτερα.

Οι ασκήσεις αναπνοής

Το να προσπαθήσετε να κάνετε ασκήσεις αναπνοής για να αδειάσετε το μυαλό σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη. Αρχικά, μειώνει το στρες και σας βοηθά να έχετε καλή αίσθηση προτεραιοτήτων, ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι πιεσμένα. Έπειτα, το λιγότερο στρες θα έχει ούτως ή άλλως οφέλη για τον εγκέφαλό σας.

Σκάκι

Το σκάκι είναι ένα από τα παιχνίδια που δεν θα σταματήσουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες ασκήσεις εγκεφάλου. Απαιτεί έναν μεγάλο συνδυασμό δράσης από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου - πράγματα που σημαίνει ότι χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και να μην αφήνουμε την προσοχή μας να αποσπαστεί. Μια παρτίδα σκάκι με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να είναι εξαιρετική άσκηση, αλλά και ωραίος χρόνος για να περάσετε μαζί.

Σταυρόλεξα

Σταυρόλεξα, Sudoku, ό,τι κι αν επιλέγετε να κάνετε σαν παιχνίδι λογικής, μνήμης και παρατηρητικότητας, θα έχει μεγάλο όφελος για τον εγκέφαλό σας. Θα σας κάνουν να στύψετε τον εγκέφαλό σας για να βρείτε την λύση, αλλά ακόμα κι αν αποφασίσετε να λύσετε ένα σταυρόλεξο ψάχνοντας τις απαντήσεις που δεν γνωρίζετε, αυτό σημαίνει ότι θα εξασκήσετε την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αναζήτηση και ανάκτηση πληροφοριών.

Παιχνίδια μνήμης

Υπάρχουν διάφορα που μπορείτε να βρείτε ονλάιν, ή και ως εφαρμογές στο κινητό σας. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρείτε το μυαλό σας δραστήριο ανά πάσα στιγμή, καθώς και να αντιμετωπίσετε την φυσική φθορά των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την μνήμη και συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο λόγω περασμένης ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ