Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά γυναικών με λοίμωξη HIV έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από έκθεση στην ιαιμία της μητέρας, τη δυσλειτουργία  του ανοσοποιητικού της και άλλες λοιμώξεις κατά την κύηση.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη Dr. Ceri Evans του Queen Mary University of London, συνέκρινε κλινικά αποτελέσματα μεταξύ μωρών που εκτέθηκαν στον HIV ή όχι, στη δοκιμή SHINE στην επαρχία της Ζιμπάμπουε.

Παρά την υψηλή κάλυψη της μητέρας με αντιρετροϊκή αγωγή και τον αποκλειστικό θηλασμό, η θνησιμότητα των μωρών που εκτέθηκαν στο ιό ήταν 41% υψηλότερη έναντι των μωρών που δεν εκτέθηκαν.

Παιδιά που επέζησαν και παρέμειναν ελεύθερα HIV είχαν προβλήματα στην ανάπτυξη.

Aνάλυση αίματος μητέρων και παιδιών στη δοκιμή έδειξε αρκετές βιολογικές οδούς που συνέβαλαν στην αυξημένη θνησιμότητα.

Η συστημική φλεγμονή στις γυναίκες με HIV, όπως μετρήθηκε από την CRP ,συνδεόταν ισχυρά με τη βρεφική θνησιμότητα υποδεικνύοντας ότι παρεμβάσεις που στοχεύουν τη μητρική φλεγμονή και τα αίτια στην εγκυμοσύνη θα μπορούσαν να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού σε μωρά που εκτέθηκαν στον HIV -ιδιαίτερα αγόρια ήταν διαφορετική από αυτή μωρών που δεν είχαν εκτεθεί, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση  μελλοντικών λοιμώξεων.

Λοίμωξη με κυτταρομεγαλοϊό, επίσης φάνηκε να συνδέεται ανεξάρτητα, με τη νεογνική θνησιμότητα καθώς και να επιδρά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

 

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Πέμπτη
Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης
ΙΣΑ: Ανάκληση προστίμων από τον ΕΟΠΥΥ σε ιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα