Κάποιες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η παρακεταμόλη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαταραχών στο φάσμα του αυτισμού, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή νευρολογικών διαταραχών στα παιδιά, εάν οι μητέρες τους έπαιρναν παρακεταμόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άλλες μελέτες δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη σχέση. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία παρουσίασαν τώρα μια νέα ανάλυση για το θέμα αυτό, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Viktor H. Ahlqvist από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ανέλυσε στοιχεία από περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά στη Σουηδία.

Συνέκριναν την εμφάνιση νευρολογικών αναπτυξιακών διαταραχών μεταξύ αδελφών. Το πλεονέκτημα: άλλοι πιθανοί παράγοντες επιρροής, όπως η γενετική, η υγεία των γονέων, οι περιβαλλοντικές επιδράσεις και οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.

Ο λόγος κινδύνου για τον αυτισμό ήταν 0,98, για τη ΔΕΠΥ 0,98 και για τις νοητικές διαταραχές 1,01.

Ένας λόγος κινδύνου περίπου 1,00 σημαίνει ότι δεν υπάρχει στατιστικά καμία διαφορά μεταξύ των δύο εξεταζόμενων ομάδων. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι οι συσχετίσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες μελέτες οφείλονται σε άλλους παράγοντες εκτός από την παρακεταμόλη.

Ως περιορισμό, οι ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό "JAMA Network" ότι η πρόσληψη παρακεταμόλης προσδιορίστηκε με βάση τα δεδομένα των συνταγών και τις δηλώσεις των εγκύων.

Με τον τρόπο αυτό, ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί όλες οι περιπτώσεις χρήσης ή δοσολογίας, ιδίως στην περίπτωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη και η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη πολλοί άλλοι συγχυτικοί παράγοντες συνηγορούν υπέρ του συμπεράσματος ότι η παρακεταμόλη δεν συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, ΔΕΠΥ ή νοητικής καθυστέρησης.

Πηγές:
JAMA Network

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]