Η κολπική μαρμαρυγή, που βρίσκεται σε άνοδο σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών στις ΗΠΑ, είναι πιο επικίνδυνη σε αυτόν τον πληθυσμό από ό,τι εκτιμάτο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που είναι μεταξύ των πρώτων που εξετάζουν μεγάλη ομάδα ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, νεότερων των 65 ετών στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι αυτοί ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συννοσηροτήτων και θνητότητας σε σύγκριση με παρόμοιας ηλικίας και ίδιου φύλου ανθρώπους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Ο Dr. Aditya Bhonsale, δήλωσε ότι κοινή γνώση μεταξύ των καρδιολόγων είναι ότι σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών η κολπική μαρμαρυγή είναι πολύ σπάνια και όχι επιβλαβής. Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το στηρίζουν.

Από ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας 67.221 ασθενών που αναζήτησαν περίθαλψη για κολπική μαρμαρυγή από το 2010 έως το 2019, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτών (17.335) ήταν κάτω των 65 ετών έναντι ποσοστού 2% που είναι ο συνήθης υπολογισμός.

Το μεγάλο ποσοστό πιθανόν αντικατοπτρίζει αυξημένο φορτίο παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους σε νεότερους Αμερικανούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε μια δεκαετία τα ποσοστά επιβίωσης αυτών με αρρυθμία ήταν 1,3 έως 1,5  φορές χειρότερα για τους άντρες με την πάθηση και 1,82 έως 3,16 φορές χειρότερα  για τις γυναίκες σε σύγκριση με παρόμοιας ηλικίας ασθενείς που δεν είχαν κολπική μαρμαρυγή.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν, επίσης είχαν υψηλά ποσοστά παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, υπέρταση και υπνική άπνοια, που συμβάλλουν σε βλαπτικές δομικές και ηλεκτρικές αλλαγές στην καρδιά με το πέρασμα του χρόνου.

Η μελέτη του UPMC Heart and Vascular Institute δημοσιεύτηκε στο Circulation Arrhythmia and Electrophysiology.

Πηγές:
Circulation Arrhythmia and Electrophysiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια