Η ελονοσία είναι πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες. Αυτό επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελονοσίας (25 Απριλίου).

"Η εγκυμοσύνη μειώνει την ανοσία της γυναίκας στην ελονοσία, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στη μόλυνση και αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου", αναφέρει ο ΠΟΥ. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ελονοσία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναιμία καθώς και σε θάνατο και πρόωρες γεννήσεις.

Η ελονοσία μεταδίδεται συνήθως με το τσίμπημα ενός θηλυκού κουνουπιού Anopheles που ρουφά αίμα. Η Αφρική έχει μακράν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ελονοσίας. Το 2022 καταγράφηκαν εκεί 233 εκατομμύρια μολύνσεις, αντιπροσωπεύοντας το 94% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Εκεί σημειώθηκαν επίσης 580.000 θάνατοι (95%). Τα τρία τέταρτα των θανάτων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελονοσίας είναι: "Επιτάχυνση της καταπολέμησης της ελονοσίας για έναν δικαιότερο κόσμο".

Ο ΠΟΥ στοχεύει να κηρύξει τουλάχιστον 35 χώρες στις οποίες η ασθένεια ήταν ακόμη διαδεδομένη το 2015 ως το 2030 απαλλαγμένες από την ελονοσία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, σήμερα υπάρχουν δώδεκα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κίνα το 2021, η Αργεντινή το 2019 και η Σρι Λάνκα το 2016, αν και πολλές χώρες έχουν υποχωρήσει στη μάχη κατά της ελονοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι ο στόχος μπορεί να αποτύχει. Ως εκ τούτου, ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες.

Η καταπολέμηση της ελονοσίας περιλαμβάνει κυρίως τον ύπνο των ανθρώπων κάτω από κουνουπιέρες ψεκασμένες με εντομοκτόνο όπου είναι δυνατόν, τη χρήση μακρυμάνικων ρούχων και την τοποθέτηση κουνουπιέρας σε παράθυρα και πόρτες.

Αυτό απαιτεί χρήματα, προκειμένου  να μεταφερθεί το υλικό σε απομακρυσμένες περιοχές και να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι παντού. Χρειάζονται επίσης περισσότερα χρήματα και για την ανάπτυξη φαρμάκων.

Από το 2021, ο ΠΟΥ έχει πιστοποιήσει δύο εμβόλια που μειώνουν σημαντικά την ελονοσία στα μικρά παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''