Οι κομμωτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών των μαλλιών ή του τριχωτού της κεφαλής.

Αυτό τόνισαν Γερμανοί δερματολόγοι σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τον Μήνα Υγείας του Δέρματος, τον Μάιο. Παράλληλα, οι ίδιοι οι κομμωτές συχνά προσβάλλονται από δερματικές παθήσεις λόγω του εξοπλισμού εργασίας τους. Οι ορατές δερματικές παθήσεις και η τριχόπτωση συχνά οδηγούν σε πρόσθετο ψυχολογικό στρες, τονίστηκε.

Ο φετινός Μήνας Υγείας του Δέρματος είναι αφιερωμένος στο "Δέρμα και τα μαλλιά".

Η Daisy Kopera, πρόεδρος της Εταιρείας Δερματολογικών Καλλυντικών και Έρευνας της Γήρανσης, τάχθηκε υπέρ της εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ ιατρικής και κομμωτηρίων. Θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση των δερματικών παθήσεων και να εκπαιδευτούν ανάλογα. "Οι πελάτες μπορούν να υποστηριχθούν με τις κατάλληλες συμβουλές", τόνισε ο Markus Eisinger.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που συχνά προηγείται ενός στρεσογόνου γεγονότος στο πρόσφατο παρελθόν, ανέφερε η Kopera.

Για τις περιπτώσεις στις οποίες επηρεάζεται τουλάχιστον το 50% των μαλλιών και όπου η κατάσταση επιμένει για περισσότερο από έξι μήνες, έχει εγκριθεί ένα δραστικό συστατικό, ανέφερε.

Το καλό είναι ότι οι ρίζες των μαλλιών δεν πεθαίνουν σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας και τα μαλλιά μπορούν να ξαναβγούν. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης δύο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες για την κληρονομική τριχόπτωση στους άνδρες, εξήγησε η ειδικός.

Δεν υπάρχει  "κανόνας" για τη συχνότητα πλυσίματος των μαλλιών, δήλωσε.

Οι σμηγματογόνοι αδένες στο τριχωτό της κεφαλής συμβάλλουν στο να λιπαίνουν τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου, που είναι η δουλειά τους.

Το λούσιμο των μαλλιών δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα "είναι απολύτως φυσιολογικό", εξήγησε ο δερματολόγος της ιδιωτικής κλινικής Graz Ragnitz.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι λούζουν τα μαλλιά τους κάθε μέρα για επαγγελματικούς λόγους ή επειδή ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της άθλησης, για παράδειγμα, κάτι που είναι λογικό σύμφωνα με την Kopera.

Πολλοί κομμωτές είναι και οι ίδιοι ασθενείς επειδή είναι αγχωμένοι, ανέφερε ο δερματολόγος Daniel Wilfinger.

Αυτό ξεκινά με το συχνό λούσιμο των μαλλιών από τους πελάτες, το οποίο διαταράσσει τον δερματικό φραγμό, και επιδεινώνεται από την επαφή με χημικά προϊόντα όπως η σκόνη λεύκανσης.

Οι μαθητευόμενοι υποφέρουν ήδη από έκζεμα ή αλλεργίες και θα πρέπει να ενθαρρύνονται από νωρίς να "μειώνουν τη συνεχή υγρή εργασία" ή να χρησιμοποιούν γάντια ή κρέμες προστασίας του δέρματος.

Ο συντεχνιακός δάσκαλος Eisinger αναφέρθηκε στο σχέδιο προστασίας του δέρματος για τους κομμωτές. Το νερό μπορεί επίσης να είναι "ένα επικίνδυνο υλικό" εάν το κεφάλι πλένεται πολλές φορές την ημέρα. Εδώ χρειάζονται λιπαντικά προϊόντα και συνιστώνται γάντια για τα χημικά προϊόντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τρεις συμβουλές για να φτάσετε τα 100 [μελέτη]
Η αφαίρεση των ωοθηκών πριν την εμμηνόπαυση επηρεάζει τον εγκέφαλο [μελέτη]
ΙΣΑ: “Ορίζοντες Υγείας, με το βλέμμα στο Μέλλον”