Απογοητευτική παραμένει η κατάσταση με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ελλάδα. Η χώρα μας διατηρεί τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει στοιχεία για την περίοδο 2022 - 2023. 

Τα στοιχεία του ECDC δείχνουν πως η Ελλάδα έχει πολύ χειρότερη εικόνα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί, έχει διπλάσιο ποσοστό ασθενών με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη (12,2% ή ένας στους οκτώ ασθενείς), έναντι μόλις 6,8% στην Ευρώπη, υποδιπλάσια μονά δωμάτια νοσηλείας (5,9%, έναντι 15,8%), πολύ υψηλότερη χορήγηση αντιβιοτικών (55,3%, έναντι 36%) και διπλάσια χρήση αντιβιοτικών για πάνω από μία μέρα νοσηλείας (76,2%, έναντι 38,1%).

Οι χώρες με τους χειρότερους δείκτες είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Ιταλία

Δείκτης Ελλάδα  Ευρωπαϊκή Ένωση
Ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε ασθενείς 12,2% 6,8%
Μονά δωμάτια 5,9% 15,8%
Χρήση αντιβιοτικών 55,3% 36%
Χορήγηση αντιβιοτικών για πάνω από 1 μέρα  76,2% 38,1%

Νοσοκομεία

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη υφίστανται τουλάχιστον μία λοίμωξη που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως τη διετία 2022 - 2023, υπήρξε σημαντική αύξηση στις λοιμώξεις σε σύγκριση με την περίοδο 2026 - 2017, με τον κορωνοϊό να είναι ο τέταρτος πιο συχνά εμφανιζόμενος ιός σε άτομα με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Οι λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας και της CoViD, αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναφερόμενων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ακολουθούμενες από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, του χειρουργικού σημείου, του κυκλοφορικού και τις γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Τουλάχιστον το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων θεωρείται ότι μπορούν να προληφθούν, με απλά μέτρα, όπως η υγιεινή των χεριών και η παρουσία οινοπνεύματος δίπλα στο κρεβάτι. 

Απειλή

"Οι λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σημαντική πρόκληση για την ασφάλεια των ασθενών στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη. Οι αριθμοί υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω ενέργειες για τον μετριασμό αυτής της απειλής. Δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές και πρακτικές πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, καθώς και με την αντιμικροβιακή διαχείριση και τη βελτίωση της επιτήρησης, μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εξάπλωση των λοιμώξεων και να προστατεύσουμε την υγεία των ασθενών", σχολίασε η διευθύντρια του ECDC δρ Andrea Ammon.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση