Πειραματικό φάρμακο κατά της νικοτίνης φαίνεται να βοηθά στη διακοπή του ατμίσματος, έδειξε νέα έρευνα.

Το Cytisinicline είναι μια φυτική ουσία που προσκολλάται σε υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο μειώνοντας τη λαχτάρα για τσιγάρο.

Tο φάρμακο φάνηκε αποτελεσματικό στο να βοηθά ανθρώπους να διακόπτουν το κάπνισμα, αν και ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον FDA.

Τώρα, αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι άνθρωποι που άτμιζαν και λάμβαναν χάπια cytisinicline είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά από 9-12 εβδομάδες.

Η Dr. Nancy Rigotti, δήλωσε ότι στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί κανένα φάρμακο από τον FDA για τη διακοπή του ατμίσματος. Η νέα έρευνα, σημείωσε, έδειξε ότι το cytisinicline θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή που θα γεμίσει το κενό και θα βοηθήσει ενήλικες που ατμίζουν να σταματήσουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για την κλινική δοκιμή, 160 ενήλικες που άτμιζαν νικοτίνη αλλά δεν κάπνιζαν, έλαβαν είτε cytisinicline είτε placebo για 12 εβδομάδες, μαζί με υποστηρικτική θεραπεία.

Σχεδόν το 32% όσων λάμβαναν cytisinicline είχαν διακόψει με επιτυχία έως το τέλος της δοκιμής σε σύγκριση με το 15% αυτών που λάμβαναν placebo.

Tα αποτελέσματα συμφωνούν με αυτά αρχικών δοκιμών που εξέτασαν την ικανότητα του φαρμάκου να βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος.

Η Rigotti δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερη δοκιμή με πιο μακράς διάρκειας περίοδο παρακολούθησης, αλλά είναι υποσχόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση