Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να έχει πολλά συμπτώματα. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι δύσκαμπτες, επώδυνες αρθρώσεις και η κόπωση. Αλλά αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονή σε πολλά μέρη του σώματος, επομένως μπορεί να έχετε συμπτώματα που δεν συνειδητοποιείτε ότι σχετίζονται με αυτήν. Μερικά μπορεί να είναι σημάδια σοβαρών επιπλοκών, οπότε οφείλετε να τα γνωρίζετε.

Αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, μην προσπαθήσετε να τα αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Καλέστε αμέσως τον γιατρό σας.

Κατάγματα

Τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα όσο και τα φάρμακα για τη θεραπεία της, όπως τα στεροειδή, κάνουν τα οστά σας πιο αδύναμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να υποστείτε κάταγμα αν πέσετε. Η άσκηση, ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών σας.

Πόνος στο στήθος

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιακή νόσο. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα κοινό σύμπτωμα.

Ξηρότητα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μερικές φορές προκαλεί ξηροφθαλμία. Αυτό κάνει πιο πιθανό να εμφανίσετε μόλυνση των ματιών. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσαν να εμφανίσουν μια άλλη αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Sjögren. Συχνά οδηγεί σε ξηρότητα στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τον κόλπο ή το δέρμα.

Προβλήματα με τα μάτια

Είναι σπάνιο, αλλά η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο λευκό μέρος του ματιού σας, που ονομάζεται σκληρός χιτώνας. Τα συμπτώματα είναι κυρίως ερυθρότητα και πόνος στα μάτια. Μπορεί να έχετε θολή όραση. Αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Πυρετός

Μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης. Τα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, όπως τα στεροειδή, επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μπορεί να ανακουφίζουν από τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις, είναι όμως πιο δύσκολο για εσάς να καταπολεμήσετε μολύνσεις όπως η γρίπη.

Απώλεια ακοής

Μπορεί να υπάρχει ελαφρώς υψηλότερος κίνδυνος απώλειας ακοής στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι εμβοές ή το κουδούνισμα στα αυτιά σας μπορεί να είναι παρενέργεια θεραπειών όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Αλλαγές στη διάθεση

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα διάθεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια προκαλεί πόνο, κόπωση και δυσκαμψία που καθιστούν πιο δύσκολο να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί επίσης να προέρχονται από φλεγμονή. Αν οι αλλαγές στη διάθεσή σας φαίνεται να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να γίνουν σοβαρά αν δεν τα θεραπεύσετε.

Πόνος στο στομάχι ή δυσπεψία

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της συνδέονται με στοματικά έλκη, αιμορραγία στομάχου, παλινδρόμηση οξέος, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Η απώλεια βάρους και η έλλειψη όρεξης είναι άλλα συμπτώματα.

Προβλήματα στην αναπνοή

Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, ίσως φταίει η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μερικοί άνθρωποι με τη νόσο, ειδικά οι άνδρες που καπνίζουν ή κάπνιζαν, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα στους πνεύμονες. Όταν η φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλεί σχηματισμό ουλώδους ιστού στους πνεύμονές σας, μπορεί να παρατηρήσετε χρόνιο βήχα, δύσπνοια, κόπωση και αδυναμία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ