Σε περίπτωση εγχείρησης, η αναλογία γυναικών/αντρών γιατρών στο χειρουργείο θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάρρωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Νοσοκομεία στον Καναδά που είχαν ποσοστό τουλάχιστον 35% γυναικών χειρουργών ή αναισθησιολογιών έτειναν να οδηγούν σε καλύτερο αποτέλεσμα, σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση, έδειξε νέα έρευνα.

Η χειρουργός Dr. Julie Hallet, του Sunnybrook Health Sciences Centre στο Τορόντο, δήλωσε ότι η εξασφάλιση σημαντικού αριθμού γυναικών αναισθησιολόγων και χειρουργών στα χειρουργεία δεν αφορά μόνο την ισότητα αλλά φαίνεται αναγκαία για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Surgery.

Στο Οντάριο, ο αριθμός των γυναικών χειρουργών και αναισθησιολόγων έχει αυξηθεί κατά 5%  σε 10 χρόνια.

Αυτό πρέπει να αλλάξει, δήλωσε η ομάδα, επειδή η συμμετοχή αντρών και γυναικών στο πεδίο εισάγει διαφορετικές ικανότητες, γνώσεις, εμπειρία, πεποιθήσεις, αξίες και στυλ ηγεσίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ιστορικό 710.000 εγχειρήσεων σε ενηλίκους, σε 88 νοσοκομεία του Οντάριο μεταξύ 2009 και 2019.

Κατά μέσον ορο, γυναίκες αποτελούσαν το 28% των αναισθησιολόγων και των χειρουργών στα νοσοκομεία. Γυναίκες ήταν οι χειρουργοί στο 6,7% των εγχειρήσεων και παρευρέθηκαν ως αναισθησιολόγοι στο 27% του χρονικού διαστήματος.

Όμως, νοσοκομεία στα οποία οι γυναίκες αποτελούσαν τουλάχιστον το 35% των χειρουργών και αναισθησιολόγων είχαν μείωση 3% στις πιθανότητες σημαντικών μετεγχειρητικών επιπλοκών στους ασθενείς σε σύγκριση με νοσοκομεία στα οποία το ποσοστό των γυναικών χειρουργών και αναισθησιολόγων ήταν κάτω του 35%.

Το ποσοστό 35% φαίνεται σημαντικό, δήλωσε η ερευνήτρια. Η ερευνήτρια πιστεύει ότι ακόμα αργεί η αλλαγή στον τομέα, που εδώ και πολύ καιρό κυριαρχείται από άντρες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο British Journal of Surgery.

 

Πηγές:
British Journal of Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ