Σε μικρή πιλοτική έρευνα, ορισμένες νεαρές γυναίκες που ήθελαν να χάσουν βάρος με χαμηλών θερμίδων κετογονική διατροφή είχαν ένα  μη αναμενόμενο όφελος. Αρχισαν να βλέπουν το δέρμα τους να καθαρίζει.

Ο Luigi Barrea, του Università Telematica Pegaso στη Νάπολη, δήλωσε ότι τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να ελέγχεται μια δερματική νόσος, που επηρεάζει τους περισσότερους εφήβους και πολλούς ενήλικες σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο European Congress on Obesity.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ακμή από καιρό συνδέεται με την  παχυσαρκία, ίσως επειδή και οι 2 καταστάσεις συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.

Η μελέτη ήταν μικρή και περιελάμβανε 31 νεαρές γυναίκες (18 έως 30) που ήταν παχύσαρκες και είχαν μέτρια επίπεδα ακμής.

Ολες για 45 ημέρες υιοθέτησαν μια κετογονική διατροφή με πολύ χαμηλές θερμίδες (700-800). Το 44% των θερμίδων προερχόταν από λιπαρά, το 43% από πρωτεΐνη και το  13%  από υδατάνθρακες.

Ολες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διατροφή, με ορισμένες ελαφρές ανεπιθύμητες ενέργειες να έχουν καταγραφεί –πονοκεφάλους και μυϊκή αδυναμία.

Τα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους ήταν εντυπωσιακά. Οι γυναίκες έχασαν περίπου το 8% του βάρους τους κατά μέσον όρο σε 45 ημέρες, με παρόμοια μείωση στις μετρήσεις της περιφέρειας μέσης.

Επίσης βελτιώθηκε και η ακμή. Τα σκορ στην παγκόσμια κλίμακα ακμής βελτιώθηκαν κατά 41.5%  κατά μέσον όρο σε 45 ημέρες.

Επιπλέον, οι συμμετέχουσας ανέφεραν επίσης πολύ καλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, με βελτίωση 45% κατά μέσον ορο στο σκορ ποιότητας ζωής.

Ο ερευνητής τόνισε ότι η έρευνα ήταν πολύ μικρή και ότι τα αποτελέσματα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ