Η συχνή χρήση πολύ στενών παπουτσιών έχει ως αποτέλεσμα πάνω από το 80% των γυναικών στην Αυστρία ηλικίας άνω των 45 ετών να υποφέρουν από παραμορφώσεις του μπροστινού ποδιού, όπως το κότσι στο πόδι (Hallux valgus), η σφοροδακτυλία και η πλατυποδία. Οι ειδικοί εφιστούν επισταμένως την προσοχή.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των νέων χειρουργικών τεχνικών, όπως οι ελάχιστα παρεμβατικές επεμβάσεις και η χρήση οστικών βιδών, θα συζητηθούν στο συνέδριο ποδιών των γερμανικών και αυστριακών ειδικών εταιρειών στις 23 Μαΐου στη Βιέννη.

Το κότσι στο πόδι είναι η πιο συχνή παραμόρφωση του πρόσθιου ποδιού. "Το 80% όλων των γυναικών άνω των 45 ετών πάσχουν από αυτήν. Στο 40% όλων των γυναικών άνω των 45 ετών, η κατάσταση είναι τόσο προχωρημένη που απαιτείται χειρουργική επέμβαση", εξηγεί ο Hans-Jörg Trnka, ένας από τους δύο προέδρους του συνεδρίου, ειδικός στην ορθοπεδική χειρουργική και συνιδρυτής του Κέντρου Ποδολογίας της Βιέννης.

Ο κύριος λόγος για αυτή την κλινική εικόνα είναι "η δυτική μόδα με τα πολύ στενά παπούτσια"- μόνο το 6% - 10% των περιπτώσεων της νόσου είναι γενετικό. "Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 90% όλων των ασθενών με Hallux valgus είναι γυναίκες".

Το πρόβλημα, επίσης γνωστό ως "υπερπόδι", "κότσι", "παγωμένο κότσι" ή "στραβό δάχτυλο", είναι επομένως μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλείται από τις τάσεις του μόδας.

"Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή τάση προς τα αθλητικά παπούτσια θα έχει θετική επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, δεν θα το δούμε αυτό για άλλα 20 χρόνια", δήλωσε ο ποδολόγος.

"Με 26 οστά, πάνω από 33 αρθρώσεις, περισσότερους από 100 συνδέσμους και περίπου 20 μύες, το πόδι έχει μια εξαιρετικά πολύπλοκη δομή", γι' αυτό και υπάρχουν πολλές χειρουργικές τεχνικές που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, δήλωσε ο Trnka.

"Υπάρχουν πάνω από 300 διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές μόνο για τη χειρουργική του Hallux valgus, με περίπου πέντε τεχνικές να έχουν καθιερωθεί διεθνώς".

Η καλή μετεγχειρητική φροντίδα είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την ακριβή επέμβαση: οι ασθενείς που λαμβάνουν φυσιοθεραπεία μετά την επέμβαση εμφανίζουν και πάλι ένα υγιές πρότυπο βάδισης ήδη οκτώ εβδομάδες μετά την επέμβαση. Χωρίς επακόλουθη φυσιοθεραπεία, ωστόσο, οι πάσχοντες "συχνά δεν μπορούν να περπατήσουν υγιώς ακόμη και μετά από ένα χρόνο".

Η Hallux valgus είναι μια παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού χορεύει εκτός γραμμής γέρνοντας τη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση προς τα έξω. Αυτό κάνει το πόδι φαρδύτερο και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού πιέζει κάτω ή πάνω από τα μικρά δάχτυλα του ποδιού.

Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω παραμορφώσεις του ποδιού και επώδυνες φλεγμονές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ