Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από την WONCA ως η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού #WFDD.  Συνιστά μια σημαντική ευκαιρία, για να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος των Οικογενειακών Ιατρών στην παροχή εξατομικευμένης, ολοκληρωμένης και συνεχούς φροντίδας στους ασθενείς τους. Η μέρα αυτή αποτελεί επέτειο αναγνώρισης της μοναδικής συνεισφοράς των Οικογενειακών Ιατρών και των ομάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας στα συστήματα υγείας, αλλά και εκτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί στην Οικογενειακή Ιατρική παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οικογενειακών Iατρών (WONCA) ανακοίνωσε επίσημα το «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι» ως το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού, που θα εορταστεί την Κυριακή 19 Μαΐου 2024. Το φετινό θέμα υπογραμμίζει την εγγενή σύνδεση μεταξύ της υγείας του πλανήτη μας και της ευεξίας των ασθενών, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού είναι ένα σημαντικό γεγονός στο ημερολόγιο WONCA, αφιερωμένο στην υπογράμμιση της σπουδαιότητας και της συμβολής των Oικογενειακών Iατρών στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανά τον κόσμο. Φέτος, στο επίκεντρο βρίσκεται η επείγουσα ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ανθρώπινη υγεία. Οι  Oικογενειακοί Iατροί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση της υγείας της κοινότητας με την υγεία του περιβάλλοντός μας. Ως έμπιστα μέλη των κοινοτήτων τους, μπορούν να υπογραμμίσουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος ως μέσου για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των μελλοντικών γενεών. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, που εκδηλώνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας, τα αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις κλιμακούμενες προκλήσεις, όπως οι μολυσματικές ασθένειες και η επισιτιστική ανασφάλεια, επηρεάζει άμεσα την υγεία των ανθρώπων σήμερα.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί μπορούν να κάνουν τη διαφορά εντοπίζοντας πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν τα θέματα υγείας, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές στα ιατρεία τους και καθοδηγώντας τους ασθενείς για το πώς να προστατεύσουν την υγεία τους, ενώ παράλληλα φροντίζουν τον πλανήτη. Επιπλέον, συνασπιζόμενοι με άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να υποστηρίξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της συλλογικής δράσης που απαιτείται για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του θέματος ακολουθεί χρονικά μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τη WONCA και άλλους οργανισμούς, που εκπροσωπούν πάνω από τρία εκατομμύρια επαγγελματίες υγείας, η οποία καλούσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για την προστασία της υγείας των πληθυσμών από την κλιματική κρίση, τονίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν νέα προγράμματα εξόρυξης  ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το θέμα «Υγιής Πλανήτης, Υγιείς Άνθρωποι» είναι ένα κάλεσμα για τους Οικογενειακούς Ιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή για την υγεία. Η WONCA προσκαλεί τα μέλη της και τον ευρύτερο υγειονομικό τομέα να συσπειρωθούν πίσω από αυτό το θέμα. ‘’Σχεδιάζουμε μια σημαντική εκστρατεία ενόψει της 19ης Μαΐου 2024, τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, για να διαδώσουμε το μήνυμα και να ενθαρρύνουμε τη δημόσια συμμετοχή στην πρωτοβουλία. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προσωπικές εμπειρίες των Οικογενειακών Ιατρών που έχουν αναγνωρίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Η υγεία των ασθενών μας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη μας.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα.

Ως οικογενειακοί γιατροί, βλέπουμε τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία των ασθενών μας, σε όλο τον κόσμο.

Την Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού, 19 Μαΐου 2024, ελάτε μαζί μας να υψώσουμε τις φωνές μας, για να απαιτήσουμε επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της υγείας των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.΄΄

Οικογενειακοί ιατροί, παρατηρητές πρώτης γραμμής και συνήγοροι

Οι οικογενειακοί ιατροί καθίστανται μάρτυρες πρώτης γραμμής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, οι οποίες αφορούν από την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού λόγω της ρύπανσης έως ακόμα και τη διάδοση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών. Οι παρατηρήσεις τους είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την καταπολέμηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών αλλαγών στην υγεία. Καταγράφοντας τις επιπτώσεις και δίνοντας το παράδειγμα με βιώσιμες πρακτικές, οι οικογενειακοί γιατροί μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό των κινδύνων για την υγεία, οι οποίοι απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι κλειδί

Η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι το κλειδί για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα της υγείας. Εστιάζοντας στην έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μειώνεται η ανάγκη για ιατρικές θεραπείες, οι οποίες θα απομυζήσουν αργότερα πόρους εντατικά. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τα αποτελέσματα για την υγεία αλλά και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα ελαχιστοποιώντας τις ενεργοβόρες διαδικασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα σωματικά συμπτώματα του άγχους
Στένωση καρωτίδας και εγκεφαλικά επεισόδια
Πορτογαλία: Σχέδιο "έκτακτης ανάγκης" για το σύστημα Υγείας - Ομοιότητες με την Ελλάδα