Η υγρασία είναι η ποσότητα υδρατμών στον αέρα, και μπορεί να κάνει την διαφορά στο πόσο ευχάριστος (αλλά και υγιής) είναι ένας χώρος. Όταν κάνει ζέστη, το σώμα σας ιδρώνει και ο αέρας εξατμίζει την υγρασία από το δέρμα σας για να σας βοηθήσει να δροσιστείτε. Αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες γίνονται ακόμα πιο ζεστές σε υψηλή υγρασία, επειδή ο αέρας δεν μπορεί να βοηθήσει τον ιδρώτα σας να εξατμιστεί τόσο αποτελεσματικά.

Το καλοκαίρι, η υγρασία είναι άσχημη γιατί ο ζεστός αέρας έχει φυσικά περισσότερους υδρατμούς από τον κρύο αέρα. Επειδή η υψηλή υγρασία δυσκολεύει το σώμα να παραμείνει δροσερό, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη να τους κάνει να αισθάνονται άρρωστοι και εξαντλημένοι, όπως τα παρακάτω.

Αφυδάτωση

Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση και να σας αφυδατώσει. Αφυδάτωση είναι όταν χάνετε περισσότερο νερό από αυτό που μπορεί να αναπληρώσει το σώμα σας. Δεδομένου ότι η υψηλή υγρασία κάνει τον ιδρώτα να παραμένει στο δέρμα σας, το σώμα σας δεν μπορεί να κρυώσει αποτελεσματικά. Συνεπώς, θα συνεχίσετε να ιδρώνετε όσο το σώμα σας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, με αποτέλεσμα να χάνετε νερό. Μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, κόπωση, πονοκέφαλο, κράμπες στους μύες και ξηροστομία. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να αντιμετωπίσει την ήπια αφυδάτωση.

Κράμπες στους μυς

Οι ηλεκτρολύτες είναι ηλεκτρικά φορτισμένα μέταλλα στον ιδρώτα που βοηθούν το σώμα σας να ρυθμίζει την ενυδάτωση, τη μυϊκή λειτουργία, το νευρικό σύστημα και το pH του αίματος. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών δυσκολεύουν το σώμα σας να ρυθμίσει τη μυϊκή λειτουργία, προκαλώντας μυϊκές κράμπες.

Κούραση

Η υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κούραση και υπνηλία. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, το σώμα σας καταπονείται αρκετά στον αγώνα του να κρυώσει. Αυτή η συνεχής προσπάθεια να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σας καταναλώνει πολλή ενέργεια. Όταν το σώμα σας ιδρώνει περισσότερο για να κρυώσει, χάνει επίσης πολύ νερό και ηλεκτρολύτες. Τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο μπορούν επίσης να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι.

Ηλίαση

Η ηλίαση είναι όταν το σώμα σας δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και αρχίζει να υπερθερμαίνεται. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, αδυναμία, πονοκέφαλο, ναυτία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, η παραμονή πολλών ημερών σε ζεστό και υγρό καιρό και η έντονη σωματική δραστηριότητα είναι κοινές αιτίες ηλίασης. Αντιμετωπίζεται με πολλά υγρά και με το να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο για λίγες ημέρες.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια που συμβαίνει όταν η εφίδρωση αποτυγχάνει να δροσίσει το σώμα σας. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας χάνει τον έλεγχο της ρύθμισης της θερμοκρασίας. Μια θερμοκρασία σώματος 39 βαθμούς Κελσίου είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι θερμοπληξίας. Αλλά χρειάζονται μόνο 10-15 λεπτά για να ανέβει η θερμοκρασία του σώματός σας στους 41 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή τη θερμοκρασία, το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και τα όργανά σας μπορεί να αρχίσουν να καταστρέφονται. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια θερμοπληξίας περιλαμβάνουν σύγχυση, μπερδεμένη ομιλία, υπερβολική εφίδρωση, ζεστό και ξηρό δέρμα, ναυτία, εμετός και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Υπάρχει διατροφή για τη νόσο Αλτσχάιμερ;