Παραμένει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Μάιο καταγράφηκε περιορισμένη διαθεσιμότητα σε 216 φάρμακα διαφόρων κατηγοριών και σε 46 σκευάσματα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Όπως φαίνεται στον κατάλογο του ΕΟΦ, που παρατίθεται πιο κάτω, από τα 216, τα 40 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 8 μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), τα 4 σκιαγραφικά και τα 3 εμβόλια.

Τον Απρίλιο, οι συνολικές ελλείψεις ανέρχονταν σε 234 φάρμακα και 51 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο και η Κομισιόν ενεργοποίησε πρόσφατα τη συμμαχία για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων.

Η συμμαχία περιλαμβάνει εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, οργανώσεις υγειονομικής περίθαλψης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στο να εντοπίζει τα καλύτερα μέτρα για την αντιμετώπιση και την αποφυγή ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων.

Οι φαρμακοποιοί σε ολόκληρη την ΕΕ αφιερώνουν σχεδόν τριπλάσιο χρόνο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, που ανέρχονται σε σχεδόν 10 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Η επίπτωση των ελλείψεων στους Ευρωπαίους ασθενείς έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη τους στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου