Ο υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτριος Βαρτζόπουλος πραγματοποίησε διαδικτυακές παρεμβάσεις σε ημερίδες που διοργανώθηκαν στις 22 Μαΐου στην Πάτρα με σκοπό την έγκυρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές, για θέματα νεανικής παραβατικότητας καθώς και την ενδυνάμωση του ρόλου τους.

Αφορμή των διαδικτυακών τοποθετήσεων του Υφυπουργού στάθηκε, όπως τόνισε, η ειδικά εστιασμένη παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ στο σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σε σχολικό συγκρότημα στην Πάτρα, λόγω της υπόθεσης διακίνησης και χρήσης ουσιών και ναρκωτικών.

Ο υφυπουργός Υγείας εξήρε την πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έκτακτης βραχείας παρέμβασης για τη διαχείριση της κρίσης στο σχολικό περιβάλλον και στους γονείς των παιδιών.

Παράλληλα, ο κ. Βαρτζόπουλος χαιρέτισε τις ημερίδες ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς για την ανταπόκρισή τους και συγχαίροντας για το δύσκολο και κρίσιμο έργο τους.

Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων: «Η Πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα σε ευάλωτους πληθυσμούς, και δη όταν συμβαίνουν τέτοιες δύσκολες καταστάσεις στα παιδιά μας. Με όλους τους αρμόδιους φορείς συνδράμουμε με εστιασμένες παρεμβάσεις, βοηθώντας οικογένειες και εκπαιδευτικούς να διαχειριστούν το πρόβλημα της εξάρτησης και όλα τα συνεπαγόμενα. Οφείλουμε να μην στιγματίζουμε συμπεριφορές και ανθρώπους πόσο μάλλον παιδιά. Οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα τους και ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται σε ασθενή κατάσταση. Οφείλουμε να παρεμβαίνουμε στο πρόβλημα έγκαιρα, συντονισμένα, με κοινή γλώσσα και επιστημονικό τρόπο, καθένας με τον ρόλο του. Άλλωστε να μην ξεχνούμε ότι τα παιδιά δεν είναι ποτέ θύτες».

Σε επίπεδο Πολιτείας, ο κ. Βαρτζόπουλος ανακοίνωσε την άμεση θεσμοθέτηση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ειδικού πρωτοκόλλου διαχείρισης περιστατικών που συνδέονται με εξαρτήσεις, εξαρτητικές συμπεριφορές και εθισμούς μέσα στα σχολεία, με ενιαίο, σαφή και επιστημονικά ορθό τρόπο, πολύτιμο για την καθημερινή πρακτική των εκπαιδευτικών μας.

Όπως ανακοινώθηκε σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΚΑΝΑ, κατά τη νέα σχολική χρονιά, θα παρέμβει με στοχευμένες και πολυεπίπεδες δράσεις σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας για την πρόληψη της χρήσης ουσιών και της νεανικής παραβατικότητας.

Στις ίδιες Ημερίδες, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιος Θεοχάρης και η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Ευγενία Πιερρή σημείωσαν την αναγκαιότητα της από κοινού διαχείρισης και δεσμεύτηκαν να συμβάλουν μαζί με τα στελέχη τους στην υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων μερών, και θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τη σταθερή συνεργασία και τη συστηματική επικοινωνία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας με τον ΟΚΑΝΑ και τις υπηρεσίες του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου