Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες εξέδωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες:

Δάγκειος πυρετός

Από τις αρχές Ιανουάριου του 2024, περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού και περισσότεροι από 2000 σχετιζόμενοι θάνατοι αναφέρθηκαν σε 69 χώρες παγκοσμίως.

Η Βραζιλία έχει αναφέρει πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα το 2024. Επίσης στη Βραζιλία συνεχίζεται ο εμβολιασμός κατά του Δάγκειου πυρετού.

Τα περισσότερα  κρούσματα αναφέρθηκαν στην περιοχή PAHO του ΠΟΥ (Βόρειος/Νότιος/ Λατινική Αμερική, ΗΠΑ, Καναδάς, Καραϊβική).

Στην Αφρική έχουν αναφερθεί 5.427 κρούσματα (2.686 επιβεβαιωμένα και 2.741 ύποπτα), από το  Μαυρίκιο (2. 433 κρούσματα και 2 θάνατοι), την Αιθιοπία (1.621 κρούσματα και 2 θάνατοι), το Μάλι (1 349 κρούσματα),  τη Σενεγάλη (25 κρούσματα) και το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (9 κρούσματα).

Πυρετός Chikungunya (CHIKVD)

Το 2024 έως τις 31 Μαρτίου , έχουν αναφερθεί πάνω από  160.000 κρούσματα CHIKVD και περισσότεροι από 50 σχετιζόμενοι θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά δεκαεφτά χώρες ανέφεραν κρούσματα CHIKVD από την Αμερική (11), την Ασία (5) και την Αφρική(1). Οι χώρες που αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων είναι η Βραζιλία (161.794), η Παραγουάη(5.105), η Αργεντινή(272) και η Βολιβία(182).

Εκτός της Αμερικής, κρούσματα CHIKVD έχουν αναφερθεί στην Ασία από το Ανατολικό Τιμόρ (195), την Ταϊλάνδη(182),το Πακιστάν (36), τη Μαλαισία (13).

Δεν έχουν αναφερθεί αυτόχθονα κρούσματα της νόσου του ιού Chikungunya στην Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Το έτος 2023, αναφέρθηκαν περίπου 500.000 κρούσματα πυρετού Chikungunya και περισσότεροι από 400 σχετιζόμενοι θάνατοι παγκοσμίως.

Οδηγίες

Ο Δάγκειος πυρετός και ο πυρετός Chikungunya μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού και συνεπώς συνιστάται η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία από τα έντομα:

  • Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο δέρμα και πάνω από ρούχα.
  • Ένδυση με μακριά ρούχα, ψηλές κάλτσες και κλειστά παπούτσια.
  • Προστασία του περιβάλλοντα χώρου με σήτες και κουνουπιέρες και ψεκασμός ανεμιστήρων και κλιματιστικών.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για προφύλαξη και συνεπώς, οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από ενδημικές περιοχές, συνιστάται να  εφαρμόζουν τα παραπάνω προληπτικά μέτρα προστασίας από τα έντομα για 3 εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά
Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση
20 χρόνια κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου