Μπορούν οι ανίατοι ασθενείς να βοηθηθούν ενεργά στο θάνατο; Οι συζητήσεις για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα άρχισαν στη γαλλική εθνοσυνέλευση χθες απόγευμα. Η συζήτηση εστιάζεται στην απελευθέρωση της ευθανασίας που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενήλικες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα θα πρέπει να μπορούν να ζητούν ευθανασία εάν πάσχουν από ανίατη και σοβαρή ασθένεια σε προχωρημένο ή τελικό στάδιο, ο πόνος της οποίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτός και πρέπει να ανακουφιστούν. Οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν απάντηση στο αίτημά τους εντός δύο εβδομάδων. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει τελικά να χορηγούν οι ίδιοι τα απαραίτητα θανατηφόρα φάρμακα.

Η ευθανασία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη Γαλλία. Η ενεργητική ευθανασία, δηλαδή η χορήγηση θανατηφόρου φαρμάκου σε ένα άτομο, προς το παρόν απαγορεύεται. Επιτρέπεται η παθητική ευθανασία με την απενεργοποίηση συσκευών και η έμμεση ευθανασία, κατά την οποία ισχυρή φαρμακευτική αγωγή ανακουφίζει τον πόνο και επιταχύνει τον θάνατο ως παρενέργεια.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι βουλευτές θα συζητήσουν περισσότερες από 3.000 τροπολογίες. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη συνέχεια  και στη Γερουσία. Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να ψηφιστεί οριστικά για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Είχε προηγηθεί μια μακρά διαδικασία με τη συμμετοχή των πολιτών. Μια συγκληθείσα συνέλευση πολιτών είχε ψηφίσει κατά πλειοψηφία υπέρ της διάνοιξης του δρόμου για την ενεργητική ευθανασία. Το συμβούλιο δεοντολογίας της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι η ηθική εφαρμογή της ενεργητικής ευθανασίας είναι νοητή υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μυϊκή αδυναμία: Ποιες είναι οι συνέπειες
Νέα θανατηφόρα ασθένεια εξαπλώνεται στην Ιαπωνία
Πώς θα διατηρώ τα επίπεδα ενέργειάς μου υψηλά