Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, την Παρασκευή  24 Μαΐου 2024, 19.00-20.30, στο Αμφιθέατρο «Κατσίγρα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, με τη συμμετοχή 14 ομιλητών και κεντρικό θέμα την προαγωγή της πνευμονικής υγείας καθώς και την πρόληψη και τις θεραπευτικές εξελίξεις στον καρκίνο του πνεύμονα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δια ζώσης και διαδικτυακά περισσότερα από 800 άτομα και αποτέλεσε την 2η δια ζώσης ενημερωτική συνάντηση της πρωτοβουλίας του φορέα «Υγεία Πνευμόνων», η οποία επεκτείνεται σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στη μείωση της θνησιμότητας και στην αύξηση ποσοστών έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα μέσω της αυξημένης ευαισθητοποίησης και πρόσβασης σε υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας, 

Οι ομιλητές της εκδήλωσης – εκπρόσωποι από την επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ασθενών - παρουσίασαν την καπνιστική συνήθεια ως σοβαρό παράγοντα κινδύνου για την υγεία των πνευμόνων και μίλησαν για την ανάγκη στροφής προς την άθληση και την επαφή με τη φύση ως μέσο πρόληψης των πνευμονικών παθήσεων και φυσικά του καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, ενημέρωσαν για την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και για τα νεότερα θεραπευτικά δεδομένα για τον πρώιμο και μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα και τη χειρουργική αντιμετώπιση της πρώιμης νόσου. Η κατάθεση βιωματικής εμπειρίας καθώς και τα αντικαπνιστικά μηνύματα μικρών μαθητών αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην εκδήλωση.

Ανακοινώθηκε ακόμα η συνεργασία του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την FairLife L.C.C. και με τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα Λάρισας ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΦΕΣΤΑ, ΥΓΕΙΑ-ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΕ και EUROMEDICA ΛΑΡΙΣΑΣ, και η δωρεάν προσφορά στο κοινό 45 εξετάσεων Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.

Στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έγινε έναρξη του Ιατρείου Προσυμπτωματικού Ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα το 2021, με υπεύθυνους Ιατρούς τους Πνευμονολόγους Παπαδόπουλο Δημήτριο, Διευθυντή ΕΣΥ και Καρέτση Ελένη, Διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κατά την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης, η κα Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C., αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει συνεχής και ζωντανός διάλογος και ενημερωτικές συζητήσεις αναφορικά με τη σωστή συμπεριφορά υγείας και τα θέματα που αφορούν την προστασία των πνευμόνων μας. Μίλησε για την επιδημιολογία στον καρκίνο του πνεύμονα, την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο, την ανάγκη εφαρμογής του παράλληλα με αντικαπνιστικές δράσεις στην Ελλάδα και στην ελπίδα που υπόσχεται η καινοτομία. "Στη FairLife πιστεύουμε ότι η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο με την κοινωνία αλλά και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την πνευμονική υγεία. Στη μετα- CΟVID-19 εποχή, ας μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία!".

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο  Ελλογιμώτατος δρ Σωτήριος Μπαλατσούκας, Διευθυντής  Ιδιαιτ. Γραφείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, ο κ. Δημήτριος Κουρέτας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Στεφανίδης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας και η κ. Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας, μέλος Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ.

Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα και συμφώνησαν στη στήριξη πρωτοβουλιών φορέων, όπως η FairLife L.C.C. Μίλησαν για την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων προσέγγισης των ανθρώπων που καπνίζουν και την ελπίδα που μπορεί να φέρουν η διαρκής ενημέρωση για την πρόληψη και τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Eνότητα A’

Η Eνότητα Α’ φιλοξένησε τις ομιλίες της εκπαιδευτικού κ. Ζωής Γεροστάθη, MSc Παραγωγή Εκπ/κου Υλικού για την Πρώτη Σχολική Ηλικία, Συγγραφέα, και του Ambassador της FairLife L.C.C.κ. Νίκου Μαγγίτση, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Διεθνή Ορειβάτη.

Μέσα από ένα ξεχωριστό τραγούδι μαθήτριας Δημοτικού, η κα. Γεροστάθη αναφέρθηκε στην εξέχουσα σημασία της προαγωγής της υγείας στα σχολεία και στον θετικό αντίκτυπο αντικαπνιστικών δράσεων στη σχολική κοινότητα, τονίζοντας ότι οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι, τη μουσική, το θέατρο και τα παραμύθια για να χτίσουμε υγιείς συμπεριφορές και συνειδητοποιημένους πολίτες.

Για τα οφέλη της άθλησης στη φύση στη σωματική και ψυχική υγεία μας, ενημέρωσε ο κ. Μαγγίτσης, προτρέποντας το κοινό να επαναπροσδιορίσει την επαφή του με το φυσικό περιβάλλον και να στραφεί στην πεζοπορία για την πρόληψη πνευμονικών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα.

Eνότητα B’

Στην Ενότητα Β’ της ενημερωτικής εκδήλωσης τοποθετήθηκε η κ. Χρύσα Χατζόγλου, Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσιολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. "Το κάπνισμα αποτελεί μια ύπουλη μάστιγα της εποχής μας, που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπισή του. Η ενημέρωση, η πρόληψη, η εκπαίδευση και η υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος είναι κεντρικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια".

Η κ. Ελένη Καρέτση, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου που συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας επίτευξης αποτελεσματικών θεραπειών ακόμα και ίασης του πιο θανατηφόρου καρκίνου. "Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα άτομα που πάσχουν να ζουν περισσότερο και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής", τόνισε η κ. Καρέτση.

"Είναι σημαντικό να δώσουμε τη μάχη, μια μάχη ενάντια στον εχθρό που αφαιρεί ζωές, διαχέοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, εστιάζοντας πάντα στη θετική πλευρά των πραγμάτων, προσδοκώντας στην ευνοϊκή εξέλιξη της κάθε κατάστασης. Τελικά, είναι πρόκληση η αισιοδοξία!", συμπέρανε ο κ. Νικόλαος Αγγελέτος, Lung Cancer Survivor, καταθέτοντας τη βιωματική του εμπειρία με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η ομιλία του κ. Στυλιανού Μπούτλα, Πνευμονολόγου, Επιμελητή Β’ ΤΕΠ ΠΓΝ Λάρισας επικεντρώθηκε στα ευρήματα σε post-Covid ασθενείς μετά από ακτινολογικό έλεγχο. «Στην πορεία της πανδημίας βγήκαμε αλλαγμένοι αλλά και κερδισμένοι. Η συναναστροφή με ογκολογικούς ασθενείς είναι ιδιαίτερα επικερδής, γιατί από τη στάση ζωής τους μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι», τόνισε ο κ. Μπούτλας.

Ο κ. Αλέξανδρος Κόκκαλης, Παθολόγος Ογκολόγος, MSc ΠΓΝ Λάρισας, αναφέρθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα ως πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και στην ανάγκη διενέργειας μοριακού ελέγχου σε όλους τους ασθενείς. "Τα τελευταία χρόνια οι θεραπευτικές επιλογές έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της επιβίωσης. Στόχος όλων αποτελεί ακόμα και ο μεταστατικός καρκίνος να γίνει μια χρόνια πάθηση", τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

"Με τη σωστή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα στα πρώιμα στάδια, αποτελεί το σημαντικότερο μέρος μίας ολοκληρωμένης ογκολογικής θεραπείας, προσφέροντας μακρά επιβίωση και ποιότητα ζωής στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών", συνόψισε ο κ. Ιωάννης Διαμαντής, MSc, Χειρουργός Θώρακος, Επιμελητής Β’, Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα των :  Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης & Τυρνάβου, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ),  Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων (ΕΕΧΘΚΑ), Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία,  Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]