Ο δρ Piotr Kramarz, με καταγωγή από την Πολωνία, ορίστηκε επικεφαλής επιστήμονας για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από σήμερα.

Θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της επιστημονικής ποιότητας και ανεξαρτησίας του ECDC, τον συντονισμό των δραστηριοτήτων του ECDC που σχετίζονται με επιστημονικές συμβουλές, τον προσδιορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων και θα ηγείται της Μονάδας Επιστημονικών Μεθόδων και Προτύπων.

"Είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να ηγούμαι του επιστημονικού έργου για τον κορυφαίο οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μολυσματικές ασθένειες", δήλωσε ο δρ Kramarz. "Σε ένα όλο και πιο περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το ECDC διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην παροχή καθοδήγησης για να βοηθήσει τις χώρες να αποτρέψουν και να ανταποκριθούν σε κρούσματα και απειλές για τη δημόσια υγεία. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος ενός οργανισμού που εργάζεται για την προστασία σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων από μολυσματικές ασθένειες".

Ο δρ Kramarz προεδρεύει επίσης της επιστημονικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συνεδρίου του ECDC για την Εφαρμοσμένη Επιδημιολογία Λοιμωδών Νοσημάτων (link is external) (ESCAIDE). Η επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου, την επίβλεψη της διαδικασίας επιλογής περιλήψεων και την παροχή συμβουλών για τα περιγράμματα του προγράμματος.

Είναι ιατρός με εκπαίδευση, με διδακτορικό στην ανοσολογία ιογενών λοιμώξεων και οκτώ χρόνια εμπειρίας κλινικής πρακτικής σε διδακτικό νοσοκομείο στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Białystok, Πολωνία στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών. Μεταξύ 1997-2000, εργάστηκε στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ως μέλος της Υπηρεσίας Επιδημικών Πληροφοριών (EIS) και ως ιατρός επιδημιολόγος. Από το 2007 εργάζεται στο ECDC ως Αναπληρωτής Προϊστάμενος Μονάδας (πρώτα της Μονάδας Επιστημονικής Συμβουλευτικής και στη συνέχεια Μονάδας Προγράμματος Νοσημάτων) και από τον Απρίλιο του 2011 ως Αναπληρωτής Επικεφαλής Επιστήμονας του Κέντρου.

Ο δρ Kramarz διαδέχεται τον καθηγητή Mike Catchpole, ο οποίος κατείχε τη θέση του επικεφαλής επιστήμονα του ECDC από το 2014.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''