Τις συστάσεις για τα στελέχη του ιού της εποχικής γρίπης που θα πρέπει να αντιμετωπίζει το εμβόλιο της ερχόμενης περιόδου, ανακοινώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Κάθε χρόνο, ο EMA εκδίδει σχετικές συστάσεις με βάση τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ενημερώνονται από την επιδημιολογική κίνηση παγκοσμίως.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA εξέδωσε μια δήλωση που συνιστά τη μετάβαση από τα τετραδύναμα σε τριδύναμα εμβόλια που δεν περιλαμβάνουν το συστατικό B/Yamagata.

Επί του παρόντος, τα περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια γρίπης είναι τετραδύναμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν από τα τέσσερα κύρια στελέχη της γρίπης που ευθύνονται για την εποχική γρίπη: τα A(H1N1)pdm09 και A(H3N2), B/Victoria και B/Yamagata.

Ωστόσο, το στέλεχος B/Yamagata του ιού της γρίπης Β δεν έχει ανιχνευθεί σε κυκλοφορία από τον Μάρτιο του 2020. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται εν μέρει στα μέτρα δημόσιας υγείας που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ιοί της γρίπης Β ευθύνονται για το ένα τέταρτο των ετήσιων μολύνσεων γρίπης.

Δεδομένου ότι το στέλεχος του ιού B-Yamagata δεν φαίνεται πλέον να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, δεν είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί στη σύνθεση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Το ETF συνιστά ότι αυτό το στέλεχος θα πρέπει ιδανικά να αφαιρεθεί από όλα τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια από τη σεζόν 2024/2025.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι προμήθειες εμβολίων για την επερχόμενη εκστρατεία εμβολιασμού, η μετάβαση σε τρισθενή σύνθεση για όλα τα άλλα εμβόλια κατά της γρίπης θα πρέπει να ολοκληρωθεί για την περίοδο 2025/2026.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δήλωση του ETF και τις πληροφορίες και τις συστάσεις του ΠΟΥ, η ad hoc Ομάδα Εργασίας του EMA για τη γρίπη, εξέδωσε τις ακόλουθες συστάσεις για το στέλεχος για φέτος.

Οι παρασκευαστές ζωντανών εξασθενημένων εμβολίων ή τρισθενών εμβολίων με βάση τα αυγά θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά τα τρία στελέχη ιού για την εποχή 2024/2025:

έναν ιό που μοιάζει με A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09.

έναν ιό που μοιάζει με A/Thailand/8/2022 (H3N2).

ένας ιός που μοιάζει με B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage).

Οι παρασκευαστές τρισθενών εμβολίων με βάση τα κύτταρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτά τα τρία στελέχη του ιού για την περίοδο 2024/2025:

έναν ιό που μοιάζει με A/Wisconsin/67/2022 (H1N1)pdm09.

έναν ιό που μοιάζει με A/Massachusetts/18/2022 (H3N2).

ένας ιός που μοιάζει με B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage).

Οι παρασκευαστές αδρανοποιημένων εμβολίων μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής ενός τετραδύναμου εμβολίου που θα περιέχει δύο στελέχη του ιού της γρίπης Β για την περίοδο 2024/2025. Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρείται κατάλληλος ένας ιός που μοιάζει με B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage) εκτός από τα στελέχη που αναφέρονται παραπάνω.

Ο Οργανισμός συνιστά στους κατόχους άδειας κυκλοφορίας να υποβάλλουν αιτήσεις για αλλαγή της σύνθεσης των κεντρικά εγκεκριμένων εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης έως τις 17 Ιουνίου 2024.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''