Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία και εταιρεία καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson (J&J) υπέστη ένα ακόμη πλήγμα στο κύμα αγωγών για ταλκ που φέρεται να έχει μολυνθεί από αμίαντο.

Οι ένορκοι στο Πόρτλαντ επιδίκασαν τη Δευτέρα στην ενάγουσα και τον σύζυγό της αποζημίωση ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων (55,3 εκατ. ευρώ) και ποινική αποζημίωση ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ενάγουσα διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα πέρυσι σε ηλικία 48 ετών. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η Lee υποστήριξε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του ιστού γύρω από την καρδιά της οφειλόταν στην έκθεσή της στην ουσία μέσω της παιδικής πούδρας και των αποσμητικών της J&J για σχεδόν 30 χρόνια.

Ένας δικηγόρος της J&J δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η ασθένειά της πιθανότατα προκλήθηκε από αμίαντο που χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσιο κοντά στο σπίτι της.

Η απόφαση ήταν "ασυμβίβαστη με δεκαετίες ανεξάρτητων επιστημονικών αξιολογήσεων" που είχαν επιβεβαιώσει την ασφάλεια της παιδικής πούδρας: δεν περιέχει αμίαντο και δεν προκαλεί καρκίνο.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες στις ΗΠΑ για το ταλκ της.

Η συντριπτική πλειονότητα των εναγόντων είναι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι ασθενείς με μεσοθηλίωμα.

Η J&J συνεχίζει να επιδιώκει διακανονισμό ύψους 6,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις περισσότερες από τις αγωγές ταλκ που εκκρεμούν εναντίον της εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης.

Δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να διευθετήσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο της πτώχευσης

Πηγές:
APA/Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ΕΣΥ σε αναζήτηση παθολόγων - Η κατάσταση σε 4 "κόκκινα" νοσοκομεία
Εγκαίνια της ανακαινισμένης Ψυχιατρικής Κλινικής του "Αγία Όλγα"
Συνταγές με χαμηλούς υδατάνθρακες για διαβητικούς