Τα αίτια που προκάλεσαν τις υδατογενείς λοιμώξεις στο Ριζόμυλο και στο Στεφανοβίκειο της Θεσσαλίας, παρουσίασαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και τις πηγές όλης της Θεσσαλίας, λέγοντας πως στην περιοχή υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας είναι σε ύφεση και πως συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.

Ανέφερε πως στο νερό και στα κλινικά δείγματα βρέθηκε σαλμονέλα εντέρικα και είναι βέβαιο πλέον πως πρόκειται για υδατογενή μόλυνση.

Βρέθηκε σαλμονέλα σε μία γεώτρηση της περιοχής, στο σύνολο τριών που ελέγχθηκαν.

Εκτίμησε πως το φαινόμενο σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ενώ δεν είχε γίνει χλωρίωση.

Ο ΕΟΔΥ, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου προχωρούν στην εξυγίανση του δικτύου, στον καθαρισμό, τη χλωρίωση και το ξέπλυμα και της δεξαμενής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών. Έως τότε, οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μην καταναλώνουν το νερό, ούτε να το χρησιμοποιούν πέραν της τουαλέτας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με τον Daniel.

Σημείωσε πως έχουν καταγραφεί συνολικά 35 υδατογενείς εξάρσεις κρουσμάτων στην Ελλάδα: τον Ιανουάριο του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφηκαν 638 κρούσματα, ενώ πριν 2 χρόνια στη Νότια Ελλάδα υπήρξε περιστατικό με 33 κρούσματα, ενώ τέτοια συμβάντα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''