Ξεχωριστή αμοιβή πρέπει να καταβάλλει ο ασθενής στον ακτινοδιαγνώστη, προκειμένου να τού συνταγογραφήσει σκιαγραφικό φάρμακο για απεικονστική εξέταση.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο πρόσφατης εφαρμογής σχετικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρεται, μόλις πριν ένα μήνα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές εξετάσεις αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Το μέτρο αυτό έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από το 2011, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση της επιστημονικές επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το έτος 2009, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του από τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας.

Με βάση πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η συμμετοχή των ασθενών στη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών γίνεται ως εξής:

"Η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής για την ιατρική αυτή πράξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη.

Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών προϊόντων".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι UNI-PHARMA & InterMed, κοντά στα παιδιά των εργαζομένων
Σύλλογος Πεταλούδα: Η καμπάνια "Φρόντισε ότι σε στηρίζει" - 1ος κύκλος
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία