Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα του σώματός σας. Εκτελεί καθημερινά εκατοντάδες βασικές λειτουργίες, όπως να φροντίζει για την απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα, το φιλτράρισμα χημικών ουσιών από φάρμακα, αλκοόλ και τροφές και την αποθήκευση θρεπτικών συστατικών.

Ο πόνος στο συκώτι μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, επειδή δεν έχει υποδοχείς πόνου. Αλλά αν αντιμετωπίζετε πόνο στο συκώτι, μπορεί να αισθάνεστε πόνους γύρω από την κοιλιά και την πλάτη σας. Όταν το ήπαρ φλεγμαίνει, τραυματίζεται ή επηρεάζεται από ηπατική νόσο, πιέζει τον προστατευτικό περιβάλλοντα ιστό (γνωστό ως κάψουλα του Glisson). Αυτός ο ιστός είναι γεμάτος με ευαίσθητα στον πόνο νεύρα, τα οποία σηματοδοτούν στον εγκέφαλό σας ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το συκώτι σας.

Πώς είναι ο πόνος στο συκώτι;

Είναι πιθανό να αισθάνεστε τον πόνο στο συκώτι στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, κοντά στο θώρακα. Μερικές φορές, τα προβλήματα με το συκώτι προκαλούν πόνο σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι ώμοι, η πλάτη και το στομάχι.

*Μερικά συμπτώματα, που ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία, είναι επίσης:

*Θαμποί, επίμονοι πόνοι στην άνω κοιλιακή χώρα

*Αίσθημα φουσκώματος

*”Μαχαιριές” πόνου που έρχονται και φεύγουν

*Ευαισθησία όταν αγγίζετε το πάνω μέρος της κοιλιάς.

Αν ο πόνος στο συκώτι είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ηπατικής νόσου, μπορεί να εμφανίσετε άλλα συμπτώματα μαζί με τον πόνο. Τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Κούραση

*Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)

*Φαγούρα

*Σκουρόχρωμα ούρα

*Ξηροστομία

*Διάρροια

*Ναυτία

*Κράμπες στους μυς.

Οι διαφορές μεταξύ του πόνου της χοληδόχου κύστης και του ήπατος

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ. Επειδή η χοληδόχος κύστη και το συκώτι βρίσκονται και τα δύο στην πάνω δεξιά κοιλιακή χώρα, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποιο όργανο σάς προκαλεί τον πόνο.

Ενώ ο πόνος στο συκώτι συχνά μοιάζει με επίμονο θαμπό πόνο ή αίσθημα παλμών, ο πόνος στη χοληδόχο κύστη τείνει να είναι πιο οξύς και σοβαρός. Ο πόνος στη χοληδόχο κύστη τείνει επίσης να εμφανίζεται ξαφνικά - συνήθως μετά από ένα βαρύ γεύμα ή όταν ξαπλώνετε τη νύχτα - και εμφανίζεται κατά κύματα, που διαρκεί από 30 λεπτά μέχρι και μερικές ώρες.

Αν προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως οι πέτρες στη χολή, προκαλούν τον πόνο σας, μπορεί να εμφανίσετε επιπλέον συμπτώματα, όπως:

*Ιδρώτας

*Ναυτία

*Εμετός

*Πόνος στο στήθος

Τα προβλήματα του ήπατος και της χοληδόχου κύστης έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, επομένως είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Αιτίες ηπατικού πόνου

Διάφορες παθήσεις και προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο συκώτι. Κάθε μία από τις ακόλουθες καταστάσεις μπορεί επίσης να συνοδεύεται από το δικό της μοναδικό σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανίσετε εκτός από πόνους στην κοιλιά ή στην πλάτη.

Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα εμφανίζεται όταν το συκώτι σας φλεγμαίνει. Οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν συχνά φλεγμονή, αλλά ορισμένα φάρμακα και η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος. Ο πόνος στο συκώτι που σχετίζεται με την ηπατίτιδα συνήθως μοιάζει με θαμπό πόνο ή ενόχληση στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Θολά ούρα

*Χλωμά κόπρανα

*Κούραση

*Πόνο στις αρθρώσεις

*Ναυτία

Κίρρωση

Η κίρρωση είναι μια χρόνια, προοδευτική πάθηση που προκαλεί ουλές και μόνιμη ηπατική βλάβη. Η μακροχρόνια κατάχρηση αλκοόλ ή άλλες ηπατικές ασθένειες (π.χ. ηπατίτιδα) μπορεί να οδηγήσουν σε κίρρωση. Δυστυχώς, τα άτομα με κίρρωση συχνά δεν έχουν συμπτώματα μέχρι να υποστεί σοβαρή βλάβη το ήπαρ. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Ήπιο πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα

*Κούραση

*Φαγούρα

*Ακούσια απώλεια βάρους

*Μυϊκές κράμπες και αδυναμία

*Απώλεια όρεξης

Λιπώδης ηπατική νόσος

Η λιπώδης ηπατική νόσος εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση επιπλέον λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Αν και το συκώτι περιέχει μικρές ποσότητες λίπους, αν περισσότερο από το 5-10% του βάρους του είναι λίπος, μπορεί να έχετε λιπώδη ηπατική νόσο. Αυτή η πάθηση προκαλεί διόγκωση του ήπατος και βλάβη. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με λιπώδη ηπατική νόσο αναφέρει ηπατικό πόνο που μοιάζει με ήπιο πόνο ή αίσθημα πληρότητας στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα. Μερικοί αναφέρουν σταθερούς, έντονους πόνους στην περιοχή που διαταράσσουν τον ύπνο.

Άλλα συμπτώματα της λιπώδους ηπατικής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Κούραση

*Αδυναμία

*Απώλεια όρεξης

*Ίκτερο

*Συσσώρευση υγρών στα πόδια και στο στομάχι

Καρκίνος στο συκώτι

Αν και η πάθηση δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα καθώς η ασθένεια εξελίσσεται. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Πρησμένη κοιλιά

*Ένα σκληρό εξόγκωμα στη δεξιά πλευρά, κάτω από το θώρακα

*Πόνο στον ώμο ή στην πλάτη

*Ίκτερο

*Απώλεια όρεξης

Απόστημα ήπατος

Ένα απόστημα ήπατος συμβαίνει όταν μαζεύεται πύον μέσα στο ήπαρ. Μπορεί να αναπτύξετε απόστημα λόγω βακτηριακής ή παρασιτικής λοίμωξης ή τραυματισμού του ήπατος, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονο ηπατικό πόνο ή πόνο σε ολόκληρη την κοιλιά. Πρόσθετα συμπτώματα ενός ηπατικού αποστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:

*Πυρετό

*Απώλεια όρεξης

*Αδυναμία

*Ναυτία και εμετό

*Πόνο στον δεξιό ώμο

Κύστεις ήπατος

Οι ηπατικές κύστεις είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο ήπαρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά αν μεγαλώσουν σε μέγεθος ή ποσότητα, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα:

*Δυσκολία στην αναπνοή

*Δυσπεψία

*Φούσκωμα ή πρήξιμο της κοιλιάς

*Εσωτερική αιμορραγία—αν και αυτό είναι σπάνιο

Παράγοντες κινδύνου για ηπατικά προβλήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στο συκώτι σας μπορεί να είναι ένα υποκείμενο σημάδι ενός βαθύτερου ηπατικού προβλήματος. Ορισμένοι γενετικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και παράγοντες κινδύνου σχετικοί με τον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ηπατική νόσο. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

*Χρόνια και υπερβολική χρήση αλκοόλ

*Ιστορικό ιογενούς ηπατίτιδας

*Διαβήτη τύπου 2

*Οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου

*Χρήση ενέσιμων ναρκωτικών

*Έκθεση σε τοξικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι (π.χ. φυτοφάρμακα)

*Κάπνισμα

Πότε να μιλήσετε με τον γιατρό σας

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιαττρό αν αντιμετωπίζετε επίμονο ή επαναλαμβανόμενο πόνο στην άνω δεξιά κοιλία, καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου ηπατικού προβλήματος. Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα αν αισθανθείτε πόνο στο συκώτι σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως:

*Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών χωρίς σαφή εξήγηση

*Χρόνια κόπωση και αδυναμία

*Αλλαγές στο χρώμα των ούρων ή των κοπράνων

*Επίμονη ναυτία και εμετό

*Κοιλιακό πρήξιμο ή φούσκωμα.
 
 
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών