Η τεστοστερόνη παίζει πολλούς ρόλους στον οργανισμό, ένας εκ των οποίων είναι και η ρύθμισης της διάθεσης για σεξ. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να πούμε ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;

Ας ξεκινήσουμε με μια βασική δήλωση: Η χαμηλή τεστοστερόνη και η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ διαφορετικά προβλήματα. Η χαμηλή τεστοστερόνη είναι μια ενδοκρινική πάθηση κατά την οποία οι όρχεις σας δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα. Αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να είναι χαμηλότερη.

Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσικά με τη γήρανση, αλλά η διάγνωση χαμηλής τεστοστερόνης γίνεται παρουσία επιπλέον συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα όπως το να είστε υπέρβαροι, ή να υποστείτε τραυματισμό στους όρχεις.

Η στυτική δυσλειτουργία, από την άλλη μεριά, αναφέρεται στην αδυναμία του πέους σας να αποκτήσει και να διατηρήσει μια στύση αρκετά σταθερή για χρήση. Το πρόβλημα συνήθως περιλαμβάνει κάποιου είδους διακοπή της ομαδικής εργασίας για την ανύψωση του πέους μεταξύ ορμονών, μυών, αιμοφόρων αγγείων και νεύρων.

Πολλά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυλειτουργία. Οι πιο κοινές αιτίες, ωστόσο, περιλαμβάνουν καρδιακές και αγγειακές παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή ο διαβήτης που προκαλεί προβλήματα με την νευρική λειτουργία.

Είναι διαφορετικά προβλήματα, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παρονομαστές. Αυτοί είναι:

Για αρχή, η στυτική δυσλειτουργία από μόνη της μπορεί να είναι σύμπτωμα της χαμηλής τεστοστερόνης. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 άνδρες με στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, σύμφωνα με μελέτες. Αλλά αυτό σχεδόν πάντα είναι σχέση συνύπαρξης, όχι αιτίας και αιτιατού. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση. Πολλά άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη δεν έχουν πρόβλημα να πετύχουν στύση, όπως και η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης δεν αποτελεί πλήρη προστασία απέναντι στην στυτική δυσλειτουργία.

Για όσους αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, δεν είναι ασυνήθιστο να υποθέσουμε ότι για αυτή ευθύνεται η έλλειψη τεστοστερόνης. Αλλά ακόμα και αν έχουν χαμηλή τεστοστερόνη, η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος συνήθως δεν επιλύει την στυτική δυσλειτουργία, είναι προβλήματα που χρειάζονται χωριστή (και διαφορετική) μεταχείριση.

Παρ’ όλα αυτά, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στη στυτική δυσλειτουργία με τους ακόλουθους τρόπους:

Δεν σκέφτεστε τόσο πολύ το σεξ

Οι στύσεις συμβαίνουν όταν διεγείρεστε, μια διαδικασία που μπορεί να είναι τόσο ψυχική όσο και σωματική. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει αυτές τις σκέψεις.

Στρες

Δεν είναι ασυνήθιστο η χαμηλή τεστοστερόνη να χειροτερεύει τη διάθεσή σας και, ως αποτέλεσμα, να αυξήσει το στρες. Αυτό συχνά παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να έχετε στύση.

Αύξηση βάρους

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα από την κόπωση που σχετίζεται με τη χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό λίπος και αύξηση βάρους, θέτοντάς σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών