Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια συνηθισμένη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που επηρεάζει  εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως. Αναγκάζει την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα και μερικές φορές πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη και δυσφορία στο στήθος, μαζί με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Αν διαγνωστείτε με κολπική μαρμαρυγή, φάρμακα όπως οι β-αναστολείς, που επιβραδύνουν την ταχυπαλμία της καρδιάς, και τα αραιωτικά αίματος, τα οποία αποτρέπουν τους θρόμβους, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της πάθησης. Εκτός από την ιατρική θεραπεία, ορισμένες αλλαγές στην διατροφή και την καθημερινότητά σας μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Υπάρχει κατάλληλη δίαιτα για την κολπική μαρμαρυγή;

Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν ποια διατροφικά πρότυπα λειτουργούν καλύτερα για την πρόληψη ή τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μια έκθεση που εκδόθηκε το 2023. Αυτές είναι μερικές από τις διατροφές που ερευνήθηκαν σε βάθος:

Δίαιτα χαμηλών θερμίδων

Μια μακροχρόνια μελέτη σε παχύσαρκα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, έδειξε ότι όσοι έχασαν τουλάχιστον το 10% του σωματικού τους βάρους χρησιμοποιώντας μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων, μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής σε διάστημα πέντε ετών.

 Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Ενώ μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων εστιάζει στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται από όλους τους τύπους τροφίμων (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη), μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων μόνο ενώ συνήθως αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης ή λίπους. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή.

Σε μια μελέτη 13.385 ατόμων που δημοσιεύτηκε στο "Journal of the American Heart Association", οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε μια περίοδο 22 ετών, ανεξάρτητα από το είδος της πρωτεΐνης ή του λίπους που αντικατέστησε το υδατάνθρακες.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο επίσης συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή.

Μεσογειακή διατροφή

Αν και καμία δίαιτα δεν έχει καθιερωθεί ως βέλτιστη για άτομα με κολπική μαρμαρυγή, περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει προβλήματα που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ποιες τροφές είναι ωφέλιμες για την κολπική μαρμαρυγή;

  • Ελαιόλαδο
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης, όπως ψωμί ολικής και καστανό ρύζι

Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε μερικά ή όλα αυτά τα τρόφιμα στην εβδομαδιαία διατροφή σας, σε μέτριες ποσότητες:

  • Αυγά
  • Ψάρια/θαλασσινά
  • Όσπρια
  • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • Ξηροί καρποί
  • Πουλερικά

Aλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Από μόνη της, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Επιπλέον, η παχυσαρκία συνδέεται με μια κατάσταση που ονομάζεται άπνοια ύπνου (κατά την οποία η αναπνοή σας σταματά και επανεκκινείται πολλές φορές ενώ κοιμάστε), η οποία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Ασκηθείτε καθημερινά

Προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική καθημερινά, για 30 λεπτά την ημέρα, αποφεύγοντας όμως πολύ έντονες προπονήσεις και αθλήματα αντοχής.

Μην καπνίζετε

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που κόβουν το κάπνισμα είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό ή να πεθάνουν νωρίς σε σύγκριση με άτομα με κολπική μαρμαρυγή που καπνίζουν.

Διαχειριστείτε τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Αν έχετε διαβήτη ή/και υπέρταση, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης και να τα διατηρείτε σε ένα υγιές εύρος για να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής της κολπικής μαρμαρυγής και σχετικών καρδιακών προβλημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών