Μετά τον διπλασιασμό του κύκλου εργασιών κατά την τελευταία πενταετία, σε ανάλογη ποσοστιαία αύξηση στοχεύει για τα επόμενα πέντε χρόνια η Lavipharm, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τηλέμαχος Λαβίδας, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

«Έχοντας κερδίσει πλέον το στοίχημα της βιωσιμότητας, βρισκόμαστε στο στάδιο της άνθισης και της ανάπτυξης. Έχουμε απεμπλακεί από μη αποδοτικές δραστηριότητες, δίνουμε έμφαση στα προϊόντα που μας ανήκουν και είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς από ποτέ. Έχουμε ως στόχο να διπλασιαστούμε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τηλέμαχος Λαβίδας, συμπληρώνοντας πως γίνεται μια σειρά κινήσεων σε διάφορα μέτωπα προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναφέροντας ενδεικτικά το νέο οργανόγραμμα, την εστίαση σε θέματα όπως η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση κινδύνων, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση, η ενίσχυση της πυροπροστασίας, η επανεξέταση των ασφαλιστικών καλύψεων, κ.λπ.

Από την πλευρά τουο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννουλέας τόνισε πως η Lavipharm διευρύνει συνεχώς τα μερίδιά της σε μια ανοδική αγορά φαρμάκων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως κατά την περίοδο 2019-2023 η ελληνική αγορά σημείωσε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,1% και η εισηγμένη εταιρεία 11,5%. Επίσης, σε ότι αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στο πόσο σημαντική υπόθεση είναι η απόκτηση γνωστών φαρμάκων όπως το Lonarid (ξεκινώντας το Σεπτέμβριο του 2023 έχει ήδη πιάσει το 50% των πωλήσεων πριν το stock out που είχε προηγηθεί), το Lonalgal και το Flagyl (από τον Ιούνιο ξεκίνησαν οι πωλήσεις για λογαριασμό της εισηγμένης).
  • Η μονάδα των patches (διαδερμικά αυτοκόλλητα φάρμακα) στην Παιανία λειτουργεί στο 100% και για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται χώρος και παραγγέλθηκε νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, έτσι ώστε να μπορέσει να διπλασιαστεί το capacity γύρω στα τέλη του 2024.
  • Οι πωλήσεις του Catapresan στην Ιταλία (έχει ξεκινήσει η παραγωγή του στην Ελλάδα) κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και αυτή την περίοδο αναλύονται οι περιπτώσεις δέκα ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να εξετασθεί το αν και το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία επέκτασης σε αυτές (ήδη έχει αρχίσει στην Ελλάδα η διαδικασία αδειοδότησης).
  • Η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης είναι πολλά υποσχόμενη, με το ενδιαφέρον να είναι πρωτοφανές. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ειδικό προϊόν, με τη Lavipharm να εστιάζει στο πώς τα επόμενα βήματα θα γίνουν με τον σωστό τρόπο. Συνήθως σε τέτοια προϊόντα η ανάπτυξη τον πρώτο καιρό είναι σταδιακή, πριν στη συνέχεια λάβει εντονότερες διαστάσεις.

Η φετινή πορεία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Lavipharm, ο κύκλος εργασιών της εμφάνισε άνοδο 9,7% και το EBITDA κατά 16%. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του Ομίλου Βασίλη Μπαλούμη, αν και θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, στο σύνολο της φετινής χρονιάς τα ποσοστά βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένεται να κινηθούν κοντά σε αυτά του πρώτου τριμήνου.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, ο Τηλέμαχος Λαβίδας εκτίμησε ότι με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, η εταιρεία θα προχωρήσει το 2025 σε διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, για πρώτη φορά μετά το έτος 2007.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών