Σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και οργάνωση έχει ανάγκη το ΕΣΥ όπως αναδείχθηκε στο 15ο Pharma and Health Conference. Το υπουργείο Υγείας προωθεί μεταφορά αρμοδιοτήτων στις ΥΠΕ, αλλά δεν προκρίνεται αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι το πλάνο της κυβέρνησης στοχεύει σε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ΥΠΕ και πάνω από αυτές θα βρίσκεται άλλο σώμα, που θα ελέγχει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Σχετικές αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στις ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, ο υφυπουργός αποσαφήνισε ότι η αλλαγή νομικής μορφής των νοσοκομείων δεν είναι σε προτεραιότητα για το Υπουργείο, καθώς κρίνεται ότι οι υγειονομικές μονάδες έχουν ήδη αποκτήσει ευελιξία. Τέλος, είπε ότι οι διοικητές των ΥΠΕ θα έχουν επιλέγει μέχρι τέλη Ιουλίου και οι νέοι διοικητές νοσοκομείων θα προσληφθούν μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο Νικόλαος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΔΠΘ εξήγησε ότι χρειαζόμαστε άμεσα παρεμβάσεις στη διοίκηση και οργάνωση των νοσοκομείων με σκοπό την ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των δομών υγείας. Το υπουργείο Υγείας οφείλει να έχει μόνο στρατηγικό ρόλο. Τόνισε ότι πρέπει να θεσπιστεί νέο βαθμολόγιο -μισθολόγιο μόνο για τους υγειονομικούς, που θα περιλαμβάνει τους 100.000 εργαζόμενους στο ΕΣΥ και θα πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο, να έχουν διαφορετικά κίνητρα, να αξιολογούνται και να παίρνουν τα μπόνους.

Για το μοντέλο των ΥΠΕ ο κ. Φώτης Σερέτης Διοικητής 5ης  Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΑΠΥ τόνισε «εάν δεν υπήρχαν οι ΥΠΕ κανένα από τα καταστροφικά φαινόμενα δεν θα είχε αντιμετωπιστεί όπως έπρεπε». Ο διοικητής ανάφερε ότι υπήρχε σχεδιασμός για τον συντονισμό στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία, ο οποίος εάν εξέλειπε κάθε νοσοκομείο θα στρεφόταν γύρω από τον εαυτό του. Σχετικά με τις επιπλέον αρμοδιότητες που θα μπορούσαν  να ασκηθούν από τις ΥΠΕ, ο κ. Σερέτης εκτιμά ότι οι ΥΠΕ θα μπορούσαν να βλέπουν αδυναμίες  και να δρουν ενισχυτικά ή και να ασκούν  περισσότερο έλεγχο (όχι εποπτεία) στις αποφάσεις  των διοικήσεων νοσοκομείων, όπως συμβαίνει με τα  Κέντρα Υγείας.

Σχετικά με την ευελιξία στη  διοίκηση των νοσοκομείων η  Όλγα Μπαλαούρα MSc, Πρόεδρος Δ.Σ.- Διοικήτρια, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»  ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται διοικητική και οικονομική αυτονομία με ένα πλαίσιο που να κάνει έλεγχο και επιμέλεια.  «Χρειαζόμαστε ευελιξία μεγαλύτερη στα οικονομικά και διαχείριση πόρων θα έχουν διαφορά στο τρόπο διοίκησης των νοσοκομειακών μονάδων». Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων από Υπουργείων θα μπορούσε να λειτουργήσει με ανάλογο μοντέλο του εξωτερικού με στρατηγικούς στόχους, σύμφωνα με την κ. Μπαλαούρα.  Η διοικήτρια του νοσοκομείου υποστήριξε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται γρηγορότερες προσλήψεις με κριτήρια που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες στο υπάρχον σύστημα καθώς τώρα προσλαμβάνεται προσωπικό χωρίς να διαθέτει τα προσόντα που χρειάζονται.

Από την πλευρά τον γιατρών ο  πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου  Dr. Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος, MD, PhD, πλαστικός χειρουργός, τόνισε για τις αναγκαίες αλλαγές στο ΕΣΥ ότι « το διοικητικό μοντέλο είναι ένα από τα προβλήματα ΕΣΥ καθώς είναι εξαιρετικά  πολύπλοκο από το 2002 που αναθεωρήθηκε. Ευτυχές είναι ότι  γίνεται συνειδητό  πλέον ότι πρέπει να έχουν τα νοσοκομεία αυτονομία. Σε ότι αφορά τι θα κάνει τα  νοσοκομεία ελκυστικά στους γιατρούς,  ο πρόεδρος του ΠΙΣ πρότεινε να εξεταστούν  αλλαγές και να μην υιοθετούνται στρατηγικές μιας επιστράτευσης. Έμφαση πρέπει να δοθεί στο τι προτείνει το ΕΣΥ  στους γιατρούς, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μερικής απασχόλησης, το μπλοκάκι προβλέπεται για περιορισμένο χρόνο και δεν δημιουργεί προοπτική για κάποιον νεότερο γιατρό κ.ά.

Σε τροχιά αποτελεσματικής αλλαγής  έχουν μπει τα οικονομικά της Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MDMScPhD(c), πρόεδρος του  Διοικητικού Συμβουλίου, Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) ο οποίος υπενθύμισε ότι από την  21 Δεκέμβρη του 2023 είναι  ενταγμένα όλα τα νοσοκομεία στο σύστημα του ΚΕΤΕΚΝΥ. Στη τελική φάση είναι η  3η και η 7η και ήδη πρόταση τιμή βάσης έχει κατατεθεί από το ΚΕΤΕΚΝΥ στο Υπουργείο Οικονομικών για όλες τις ΥΠΕ.

Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το  νέο έτος θα βασίζονται στα DRG, τα  ΚΕΝ έχουν εγκαταλειφθεί. Τα DRG  περιλαμβάνουν τώρα το μισθολογικό κόστος,  αλλά στο τέλος γίνεται μια απογείωση. Για τα ιδιωτικά νοσοκομεία έγινε τεράστια προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο με ήδη τρεις μεγάλες κλινικές  έχουν μπει στο σύστημα μέχρι τέλος μήνα θα μπουν άλλες πέντε.

Σχετικά με την αξιολόγηση στο ΕΣΥ ο  Γιώργος Κλέτσας Principal, Technology Solutions, IQVIA East Europe &Greece τόνισε ότι χρειαζόμαστε τον παράγοντα αποτελεσματικότητα, ενώ πολλές φορές οι συζητήσεις στο Δημόσιο αρχίζουν από το κόστος. Κάποιες χώρες κινούνται στην αποτελεσματικότητα πιο γρήγορα από εμάς.  Ο κ. Κλέτσας έδωσε παραδείγματα από το εξωτερικό όπως τα  Ηνωμένα Εμιράτα  που εστιάζουν στην  αίσθηση των  ασθενών. Σχετικά με την επιλογή ακριβότερων υλικών σε κάποια χειρουργική επέμβαση ο κ. Κλέτσας εξήγησε ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να γίνεται εξοικονόμηση καθώς θα επανέλθει στο ΕΣΥ αργότερα ή καθόλου ή ακόμη να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία