Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νοσηρότητας κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής ήταν ήδη εμφανής κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη και αυξανόταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονταν καθημερινά.

Σήμερα, οι νεαρές γυναίκες καπνίζουν εξίσου συχνά με τους νεαρούς άνδρες. Πολλές έγκυες γυναίκες συνειδητοποιούν ότι βλάπτουν το παιδί τους. Σε ένα μητρώο γεννήσεων στις ΗΠΑ για τα έτη 2016 έως 2019 - οι μητέρες ερωτώνται κατά τον τοκετό αν κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - το ποσοστό των καπνιστριών μειώθηκε από 9,3 % τις εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη σε 7,0 % κατά το πρώτο, 6,0 % κατά το δεύτερο και 5,7 % κατά το τρίτο τρίμηνο.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Bo Xi από το Πανεπιστήμιο Shandong στο Jinan/Κίνα συσχέτισε τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση τσιγάρων με τη συχνότητα της σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται πολυάριθμα επείγοντα περιστατικά που καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, όπως ο υποβοηθούμενος αερισμός, η θεραπεία αντικατάστασης του επιφανειοδραστικού παράγοντα, η υποψία σήψης, οι επιληπτικές κρίσεις ή οι σοβαρές νευρολογικές διαταραχές.

Τέτοιες αναλύσεις είναι επιρρεπείς σε σφάλματα, καθώς οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν έχουν συχνά και άλλους παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η νεαρή ηλικία, η παχυσαρκία, η ελλιπής προγεννητική φροντίδα, αλλά η καταγωγή και η οικογενειακή κατάσταση μπορεί επίσης να είναι υποκατάστατα άλλων προβλημάτων.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους στο μέτρο του δυνατού αυτούς τους "συγχυτικούς παράγοντες".  Εξακολουθούσε να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, ο οποίος ήταν ήδη ανιχνεύσιμος τις εβδομάδες πριν από την εγκυμοσύνη με προσαρμοσμένο λόγο πιθανοτήτων (OR) 1,27, δηλαδή αύξηση 27%.

Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω του καπνίσματος ήταν επίσης ανιχνεύσιμος στο πρώτο τρίμηνο (OR 1,31), στο δεύτερο τρίμηνο (OR 1,32) και στο τρίτο τρίμηνο (OR 1,31).

Η ανάλυση βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερες από 12 εκατομμύρια εγκυμοσύνες. Όλες οι αναλογίες των πιθανοτήτων ήταν στατιστικά σημαντικές. Μια - αν και ασθενής - σχέση δόσης - απόκρισης υποδηλώνει ότι οι συσχετίσεις βασίζονται στην αιτιότητα, δηλαδή ότι το κάπνισμα των εγκύων γυναικών είναι πράγματι εν μέρει υπεύθυνο για την αυξημένη νοσηρότητα των νεογνών.

Ο Xi διαπίστωσε 16% αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας (OR 1,16) για μόλις ένα έως δύο τσιγάρα την ημέρα. Ο λόγος των πιθανοτήτων αυξήθηκε σε 1,22 για 3 έως 5 τσιγάρα, σε 1,26 για 6 έως 9 τσιγάρα, σε 1,27 για 10 έως 19 τσιγάρα και σε 1,31 για 20 ή περισσότερα τσιγάρα.

Ακόμη και ο καπνός ενός μόνο τσιγάρου, του οποίου οι βλαβερές ουσίες φθάνουν στο έμβρυο ή το έμβρυο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, θα μπορούσε επομένως να βλάψει το έμβρυο, ακόμη και αν μια επιδημιολογική μελέτη δεν μπορεί να το αποδείξει με βεβαιότητα.

Πηγές:
Journal of Epidemiology and Community Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε δίαιτα
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]