Την κατάργησή του clawback στην Ελλάδα ζητά η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, με επιστολή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει μάλιστα στη σχετική επιστολή της, κι άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, όπως η Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών, ζητούν την κατάργηση των απαράδεκτων μέτρων rebate και clawback, που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Τρόικα ως προσωρινά το 2013 για τη σωτηρία της χώρας από τη χρεωκοπία, αλλά στην πορεία μονιμοποιήθηκαν.

Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας κατά τη Γενική Συνέλευση  των Ευρωπαϊκών Συλλόγων στις 23 και 24 Μαΐου 2024 στη Λετονία , αποδέχτηκε  το αίτημα για την στήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στον αγώνα για την κατάργηση του απαράδεκτων και εξοντωτικών μέτρων των Rebate και Clawback, μέσω των οποίων ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φθάνει να αποζημιώνει τελικά σχεδόν τις μισές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, στους Έλληνες ασφαλισμένους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών - Π.Σ.Φ., με συγκεκριμένες και μεθοδικές ενέργειες δια των εκπροσώπων του Πέτρου Λυμπερίδη (Πρόεδρος) και Λευτέρη Μπουρνουσούζη (Β' Αντιπρόεδρος),  έθεσε καταρχήν το ζήτημα των Rebate και  Clawback στην εκτελεστική επιτροπή, κατά τη Γενική Συνέλευση  της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας στη Λετονία.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Ευρωπαϊκή Περιφέρειας  Esther Mary D'Arcy, στην Ελλάδα επ’ ευκαιρία της εκδήλωσης για τα 60 χρόνια του Π.Σ.Φ., παρασχέθηκαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την κατανόηση του προβλήματος, με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Μάλιστα, η Πρόεδρος έθεσε το ζήτημα των εξοντωτικών μέτρων και στον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη κατά την επίσκεψή της στο Υπουργείο Υγείας.

Στη σχετική επιστολή της η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας διατυπώνει την ανησυχία ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες φυσιοθεραπείας (όπως ορίστηκε με την υπουργική απόφαση ΕΑΛΕ/ΓΠ 21886/2024) είναι πολύ χαμηλός για να καλύψει τις ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού και των φυσικοθεραπευτών.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα «οι δαπάνες για την υγεία  εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, με το μερίδιο της δημόσιας χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη να είναι το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ». 

Τα βασικά συμπεράσματα της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Φυσικοθεραπείας είναι τα εξής: 

1. Αναγκαιότητα κατάργησης του clawback και rebate: Το clawback και το rebate θεωρούνται απαράδεκτα και άδικα, καθώς επιβαρύνουν οικονομικά τους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν σημαντικά ποσά (μέσω του rebate και του clawback),  για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

2. Χαμηλός προϋπολογισμός για τις φυσικοθεραπείες: Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις φυσικοθεραπευτικές υπηρεσίες είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και των φυσικοθεραπευτών, οδηγώντας σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

3. Αποθάρρυνση νέων και έμπειρων επαγγελματιών: Το ισχύον σύστημα αποζημίωσης αποθαρρύνει τόσο νέους αποφοίτους όσο και τους υπάρχοντες επαγγελματίες από το να ασχοληθούν με τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, οδηγώντας πολλούς από αυτούς σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

4. Ανεπαρκής και απρόβλεπτη αμοιβή: Η αμοιβή των φυσικοθεραπευτών είναι χαμηλή και απρόβλεπτη, με τους επαγγελματίες συχνά να εργάζονται με ζημία. Αυτό οδηγεί σε μια ασταθή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί φυσικοθεραπευτές να μην μπορούν να συντηρήσουν τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας.

5. Αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς: Η υποχρηματοδότηση του τομέα της φυσικοθεραπείας και η αποθάρρυνση των επαγγελματιών υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. 

Συνολικά, η παρέμβαση καταλήγει ότι απαιτείται άμεση αναθεώρηση του οικονομικού πλαισίου για τους φυσικοθεραπευτές και τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ, για να εξασφαλιστεί δίκαιη αμοιβή και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας, την παρέμβασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους Επιτρόπους Υγείας και Εσωτερικής Αγοράς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την ανάδειξη αυτού του μεγάλου θέματος, που εξοντώνει οικονομικά τους Έλληνες φυσικοθεραπευτές. 

Επισυνάπτεται η επιστολή της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμπληρώματα ω-3: Μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας;
Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ πάει Πανεπιστήμιο
Εκδήλωση ''Υγιεινή διατροφή & κοινωνική ένταξη ευάλωτων καταναλωτών''