Οι γονείς των πρόωρων νεογνών θα πρέπει στο μέλλον να συμμετέχουν ακόμη περισσότερο ενεργά στην εντατική ιατρική φροντίδα. Αναπτύσσουμε και επεξεργαζόμαστε "ευκρινή σχέδια και δομές για το πώς μπορούμε να εμπλέξουμε και να εκπαιδεύσουμε τους γονείς", ανέφερε ο γιατρός Sven Matthias Wellmann πριν από το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Παιδιατρικών Εταιρειών (EAPS).

Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι γονείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας εξακολουθούσαν να θεωρούνται επισκέπτες του "πρόωρου μωρού".

Σήμερα αντιθέτως, είναι σημαντικό να βλέπουμε τους γονείς ως μέρος του πρόωρου βρέφους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Austria Center Vienna (ACV), όπου θα πραγματοποιηθεί το εξειδικευμένο συνέδριο από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου.

"Οι γονείς και το παιδί ανήκουν ψυχολογικά μαζί. Η επαφή δέρμα με δέρμα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μεθόδου "καγκουρό" έχει σημαντική νευροπροστατευτική δράση", ανέφερε ο Wellmann.

Στη μέθοδο "καγκουρό", που αναπτύχθηκε στην Αυστρία τη δεκαετία του 1980, το μωρό βρίσκεται γυμνό στο άνω μέρος του σώματος της μητέρας ή του πατέρα του για αρκετές ώρες την ημέρα επί αρκετές εβδομάδες, φορώντας μόνο μια πάνα.

"Οι γονείς και τα νεογέννητα ηρεμούν και η εμπειρία άγχους μειώνεται. Αυτό προάγει τη γενική ανάπτυξη και εξέλιξη του μωρού και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ωρίμανση του εγκεφάλου", εξηγεί ο επικεφαλής ιατρός και διευθυντής της κλινικής του νεογνολογικού τμήματος της κλινικής Barmherzige Brüder KUNO Klinik St. Hedwig στη γερμανική πόλη Ρέγκενσμπουργκ και μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Ερευνών (ESPR).

Η συμμετοχή των γονέων "ξεκινά με την μέθοδο “καγκουρό”, συνεχίζεται με την υποστήριξη κατά τη διάρκεια του θηλασμού και επεκτείνεται στην ψυχολογική και φυσιοθεραπευτική υποστήριξη, η οποία επιτρέπει την καλύτερη δυνατή συνέχιση της θεραπείας στο σπίτι ακόμη και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο", τόνισε ο Wellmann.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν καλά στο σπίτι ορισμένες συνέπειες των επιπλοκών - όπως ήπιες αναπνευστικές διαταραχές, ευαισθησία σε λοιμώξεις και νευρολογικά προβλήματα - όταν το μωρό ξεκινήσει το σχολείο.

Τα ήπια νευρολογικά προβλήματα μπορούν να αντισταθμιστούν με την κατάλληλη έγκαιρη παρέμβαση των γονέων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε τα παιδιά να έχουν μακροπρόθεσμα τις ίδιες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά, εξήγησε ο ιατρός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 1 τα 10 παιδιά παγκοσμίως γεννιέται πρόωρα. Ενώ τα πρόωρα μωρά στις αναπτυσσόμενες χώρες εξακολουθούν να έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης λόγω των διαθέσιμων επιλογών φροντίδας, είναι ήδη δυνατό στις ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες να προσφέρονται προοπτικές στα μωρά που γεννιούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

"Οι πιο συχνές επιπλοκές σε εξαιρετικά πρόωρους τοκετούς περιλαμβάνουν εγκεφαλικές αιμορραγίες, πνευμονικές αιμορραγίες, εντερικές επιπλοκές και σοβαρές λοιμώξεις. Αυτές οι πιο σοβαρές επιπλοκές εμφανίζονται σε ποσοστό περίπου 20 έως 30% των εξαιρετικά πρόωρων μωρών", δήλωσε ο γιατρός.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν τα ιατρικά μέτρα που απαιτούνται για την αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης των πρόωρων μωρών, καθώς και το ερώτημα πώς μπορούν να αποφευχθούν οι προαναφερθείσες βλάβες μέσω νέων θεραπειών.

Πηγές:
Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στις 20 χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας το 2024 και η Ελλάδα
Συμπληρώματα ω-3: Μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά μας;
Ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ πάει Πανεπιστήμιο